maanantai 18. helmikuuta 2013

Kirjavisa ja Slanka

Iris Uurto
DIEETTIPÄIVÄ II - 126

Aikaansaannos

Tänään olen kirjoittanut päivalehden kirjanvisan vastauksen, jonka olen liittänyt tähän mukaan. Tehtävä ei ollut aivan helppo ja se vaati jopa sekä milen että kirjavarastojen penkomista. Mutta uskon ratkaisseeni asian.

Arvoisa Kirjavisaisäntä,
Ei ollut kovin helppo tämäkään visatehtävä, vaan haasteita lykkäsi melkoisesti. Kuitenkin taisin niistä selvitä voittajaksi?
Vihjeet olivat vähintään vaatimattomat. Joskin pitää myöntää, että naiskirjailijamme ovat kovin vähässä määrin aiemmin saaneet Pro Finlandia –mitaleita. Mutta kenellä heistä myöskin aviomies on ollut kirjailija ja jopa hänen poikansa myös. Tosin ei kerrottu, että oli hän yhteinen kirjailija-miehen kanssa. Urastakin jotakin mainittiin.
Ei ollut aluksi apua noista juurikaan, vaan piti kirjallisen muistumien hoidotta ollutta pöheikkö kaiveleman. Jotenkin tekstistä tuli mieleen kirjailija, joka käyttää tekstissään runsaasti persoonapronomineja. Varsinkin tuo suomenkielen hieno hän on hyvin edustettuna. Siinä kielellinen yhdenvertaisuus, jota joskus kutsutaan tasa-arvoksikin, tulee hienosti esille. Olipa henkilö mies tai nainen, aikuinen tai lapsi, joskus jopa, turkulaisille ainakin, eläin, niin sama hän on käytössä. Jotenkin tämä piirre tuli tekstisitaatissakin esiin, vaikka ei hiin korostetusti.
Sitten ryhdyin avaamaan kudelmaa vinkkien ja tekstintunnistuksen perusteella. Tietenkin piti jälleen mennä autotallin kirjakaappeihin ja sieltä takaa kolmannelta riviltä löytyi kirjailijan valitut teokset. Hetken selattuani se tärppäsi. Vaan ei suinkaan kirjailijan ehkä tunnetuimpaan teokseen Villit henget, joka on alkuperäisesti ollut Ruumiin ikävä, vaan teokseen Rouva Pallas, joka sekin on aiemmin ollut nimeltään Kypsyminen. Mikäköhän on ollut syynä teosten nimimuutoksiin? Sitä en ymmärrä, ehkä esim. Ruumiin ikävä selitetään kuitenkin termiksi, joka tulkitaan usein väärin. No, sen kyllä pitäisin lukijan aliarviointina ja hänen holhoamisenaan.
Kyseessä on varmaankin Iris Uurto eli Lyyli Ester Mielonen, jonka uran ääripäät ovat 1930 ja 1952. Siis melko aikaisin oli kastamatta kynäänsä mustepulloon, sillä hän eli aina vuoteen 1994 asti.
Hänen kirjailijamiehensä oli meilläkin vähemmän tunnettu Aki Rautala, oikealta nimeltään August Ripatti (1896-1931). Heidän yhteinen poikansa oli kirjailija Aku-Kimmo Ripatti, joka syntyi samana vuonna kuin hänen isänsä kuoli ja kuoli samana vuonna kuin äitinsä. Mitä yhteensattumia.
Kyseessä ei siis ole teos Ruumiin ikävä vaan Kypsyminen eli valituissa teoksissa Rouva Pallas. Sitaatti löytyy valittujen teosten sivulta 260 – 261, joskin todella hivenen muutettuna kuin ehkä alkuperäispainoksen siteerattu kohta.
Mitä tulee Iris Uurron tuotantoon, niin hänen teoksiaan on aikoinaan pidetty hyvin seksuaalisesti rohkeina ja esikoisteos Ruumiin ikävä herätti melkoista huomiota aihepiirillään ja ehkä se selittää kustantajan halun muuttaa teoksen nimeä vielä uusmoraalisen 60-luvun lopun ilmapiirissä.
Proosan lisäksi Iris Uurto kirjoitti näytelmiä, joiden leimallinen piirre oli pasifismi. Tämä tietenkin johti hänen näytelmiensä jäämiseen teattereiden ulkopuolelle, sillä ei sota-aika hyväksynyt kirjailijoidenkaan pasifistisia näkemyksiä.
Slankattu
Mä joka päivä töitä teen, ja slankkaamisesta nautin, vaan en vielä saata takajalkani vaivojen tähden lähteä liikuntaa harrastamaan. Piikille menen keskiviikkona uudelleen, josko vaiva sitten helpottaisi. Hoikistamollakaan ei ole tämän viikon veraistukitapaamista. Hiihtolomat ovat koko viikon vallaaneet ja Anne, eli teamleaderimme, oleilee perheineen Pietarsaaressa, sillä alkuperäisillä kotikonnuillaan.
Hyvää lomanjatkoa toivottelee Pietarsaareen Oscari!!!
Apu on lähellä
Kuten kaikille mulle lomalaisille toivotan samaa viihtyisyyttä. Osalle se on toki vielä edessä, ja Pohjoisen sesongit jatkuvat.
Mutta pitää muistaa, että tuleepa vamma tai ihan vaan joku kipu tai tuska, niin: 
Levilla saa apua 24/7 päivystävästä numerosta: 0400 808 804
Rukalla saa apua 24/7 päivystävästä numerosta: 040 707 71 23

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti