tiistai 12. helmikuuta 2013

Slanka, kolesteroliarvo ja lastenhoito

Perheen ongelma, veljenpoikani ei anna anteeksi sitä,
että en pakottanut häntä lähtemään vuodeksi Etoniin,
olin jo sopinut rehtorin kanssa asiasta.
DIEETTIPÄIVÄ II – 120


Lastenhoitoa
Tänään piti osallistumani Hoikistamon vertaistukiryhmän tilaisuuteen Lopella. Vaan miten taas kävikään? Kävi kutsu tulemaan lapsenvahdiksi, sillä Nuorineiti 5 vuotta ja Nuoriherra 2 vuotta saattaisivat päästää äitinsä osallistumaan työelämään, jos me osallistuisimme heidän kaitsemiseensa. No, se on aina helppo nakki, tuo lasten hoitaminen, mutta ikävää oli yhteisen tapaamisen menettäminen.


Kun on koko ikänsä ollut koulussa, niin vieläkin näin eläköityneenä on mielenkiintoista seurata lasten kasvamista ja kehittymistä. Vielä kun ei ole omia lapsia niin sukulaislapset saavat luvan olla tarkkailun ja pohdinnan kohteina. Onneksi he ovat jo tottuneet isosetänsä kommentteihin ja pitävät niitä itsestään selvinä ja ei-vakavasti opettavina.
Mielenkiintoisinta on kuitenkin Nuorenherran käyttäytyminen. Hänellä on kolme vanhempaa sisarta, ja siten on ollut voimakkaassa prinsessa-koulussa. Hörhelöt ja kaikki välkkyvä ja loistava ovat olleet neideille keskeistä. Vaan eivät ole nuorelleherralle. Jotenkin vain kaveri käyttäytyy jo niin perusäijämäisesti kuin tuollainen vempele vain voi käyttäytyä. Eli mikä on ympäristön osuus ja mikä on perimän osuus tuossa kehityksessä. Sitä sietää aina pohtia ja sillä on kiva teoretisoida.


Olin näet aamun varhaisena hetkenä käymässä paikallisen tervausaseman avoterveydenhuollon asiantuntijan JR:n pakeilla. Samalla pyysin häntä tulostamaan kahden eri verikokeen tulokset. Sain toiveeni mukaan tulokset, jotka ovat päivätty 21.06.2011 sekä 17.01.2013. Eli periaatteessa tilanne on ennen Hoikistamoon tutustumistani ja nyt ihan hiljan, kun olen jo Hoikistamon vakiasiakas.
Entä mitä nuo tulokset kertovat ja ne todellisuudessa kertovat todella paljon.


Jos otamme lähtökohdaksi yleisin kolesteroliarvon, jonka pitäisi alla alle 5, niin  kesäkuussa 2011 arvoni oli 5,7. Tulos on todella surullinen koska viitearvo ylittyi todella kolisten. Nyt tammikuussa arvo oli 2,9 eli todella erinomainen. Näin nykyinen arvoni alitti suositukset todella ruhtinaallisesti rymisten. Ja kukaan ei varmaan osaa kuvitella onneni määrää!
Entä sitten kolesteroliarvojen sisäinen jakauma? Kesäkuussa 2011 ns. huono kolesteroli, jonka suositusarvo on pääsääntöisesti alle 3, oli arvossa 4.13, eli nytkin rajat rikkoutuivat rajusti ja arvoni oli enemmän kuin surkea. Tammikuussa 2013 asia oli todella toisin eli arvokseni sain 1,67, joka tarkoitta erinomaista. Neurologini käski keväällä 2012 pudottamaan arvon rajan 2 alle, ja nyt se meni reilusti. Superhoitaja JR totesi, että ihanne diabetes 2 sairautta potevilla on arvo alle 1,8. No senkin alitin kirkkaasti, vaikka en tuota vakavaa tautia sairastakkaan.


Lisää vielä seuraa. Hyvän kolesteroli raja-arvot ovat 0.95 – 2.00. Kesäkuussa 2011 tuo arvoni oli 0.87 ja tammikuussa 2013 se oli lukemassa 1.01. Eli sekin oli parantunut hienosti, vaan en ole vielä kokonaisuuteen tyytyväinen juuri tämän ns. hyvä kolesterolin kohdalla. Nyt sikiääkin tästä kysymys, että miten voin parantaa tätä arvoa? Pitäisikö jotenkin aloittaa minimaalinen öljyn nauttiminen, vai voisiko lisätä kalan syömistä, jossa kuitenkin on omat ongelmansa sillä kihtiä potevana tunnen ne minässäni hyvinkin.
Slanka

Niin miten olen saanut aikaa nuo edellä olevat hienot tulokset? Vastaus on kuitenkin hyvin yksinkertainen, slankaamalla. Hoikistamossa olen osallistunut vertaistukiryhmän toimintaan, se on ollut minulle keskeistä ja tärkeätä. Mutta hyvien arvojen takana on tietenkin Slanka-tuotteilla suoritettu VLCD-dieetti. Ei se muuten olisi ollut mahdollista. Minä ainakaan heikkoluonteisena yksilönä en pysty yksin moiseen tekoon ja suoritukseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti