sunnuntai 24. helmikuuta 2013

Lumevaikutus, Slanka ja slankaaminen

Puusepän ja tynnyrintekijän verstaat.
DIEETTIPÄIVÄ II – 132

Plasebo-vaikutus
Palautetaan ensiksi mieleen mitä plasebo- vaikutus oikein tarkoittaa? Suomennettuna termi kuuluu muodossa lumevaikutus. Yleensä sitä käytetään lääketieteessä ja varsinkin lääkkeiden testauksessa.

Osalle potilaille annetaan oikeata lääkettä, jonka vaikutuksia halutaan testata. Osalle potilaille, joille ei kuitenkaan ilmoiteta asiasta, annetaan täysin tehotonta samankaltaista tuotetta, jossa on vain esim. kalkkia. Näin testaajat saavat selville mikä on todellinen vaikutus ja mikä on ns. plasebo-vaikutus. Eli saavatko myös lääkeaineetonta ”lääkettä” nauttineet samoja paranemisen oireita tai haittavaikutuksia.

Nyt tiedemiehet ovat menneet vielä pidemmälle eli on tutkittu miten tämä toimii syömisessä. Asialla on melkoisen merkitys läskientorjunnassa ja yleensä ravitsemuksellisessa tieteessä. On aihetta lainata ravitsemusasiantuntija Patrik Borgia, joka toteaa että:

«Mutta syömiseen sitä ei juurikaan ole liitetty - mikä on hiukka outoa, sillä ihan samalla lailla plasebo toimii syömisessäkin. Ja toimii muuten treenissäkin, mutta pysytellään nyt syömisessä. Plasebovaikutuksen perusajatushan on, että kun ihminen odottaa saavansa jonkin vaikutuksen niin hänen odotusarvonsa johtaa psykofyysisiin muutoksiin, jotka myös johtavat odotetun vaikutuksen toteutumiseen. Ja kyseessä ovat todellakin myös fysiologiset eli kehon vaikutukset, plasebo ei missään nimessä ole vain mielentila tyyliin "sä vain luulet asioiden olevan paremmin mutta ei ne oikeasti ole".»

Plasebo-vaikutus syömisessä

Lumevaikutusta syömisessä ei ole juuri paljon tutkittu, kuten Borg toteaa. Kuitenkin hän samalla toteaa, että asiasta on riittävästi saatu selvyyttä. Se plasebo on aina ilmeinen vaikuttaja kun pyritään vaikuttamaan ihmisen syömiseen, tai kun ihminen vaikuttuu jostakin ja muuttaa syömistään. Esimerkiksi mm. seuraavia asioita on orgin mukaan saatu tutkimuksissa selville:
- kun ihmisille tehdään sama pirtelö, mutta toiselle ryhmälle näytetään enemmän ja toiselle vähemmän aineksia mistä se olisi tehty niin pirtelö tuottaa paremman kylläisyyden niillä, jotka luulivat sen sisältävän enemmän tavaraa,

- ja taas kun annetaan kaikille sama 380 kcal pirtelö, mutta kerrotaan niiden sisältävän joko 140 kcal tai 620 kcal niin nälkähormoni greliini laskee enemmän niillä jotka luulivat syöneensä tukevamman pirtelön. Hyvä esimerkki juurikin plasebon fysiologisista vaikutuksista,

- tiedetään noin yleisestikin, että se miten kylläisyyttä tuovaksi jokin ruoka luullaan vaikuttaa myös siihen miten hyvin se kylläisyyden tuottaa (viite). Tätä mielikuvaa pystytään ainakin aluksi myös juksaamaan monin tavoin mm. painavammat ruokapakkaukset koetaan paremmin kylläisyyttä tuoviksi (viite). Kylläisyys on siis lyhyellä aikavälillä aika hyvin huijattavissa,

- ahmimishäiriön oireilu vähenee samalla tavoin plasebolla kuin lääkkeellä, jonka ominaisuuksiin kuuluu parempi kylläisyyden kokemus ja oletusarvo ahmimisen vähenemisestä,
- suorituskykyyn liittyvissä ravintolisätutkimuksissa pelkät plasebovalmisteetkin ovat parantaneet suorituskykyä,

- pitkäkestoisessa rasituksessa hiilihydraattien riittävyys tulee keskeiseksi tekijäksi. Tutkimuksessa, jossa keho oli kovilla hiilihydraattia saaneet jaksoivat selvästi parhaiten - mutta ne jotka luulivat saaneensa hiilihydraattia jaksoivat kuitenkin hieman paremmin kuin ne jotka tiesivät etteivät sitä saaneet,
- pienellä varovaisuudella (en löydä alkuperäistutkimusta) voi myös esitellä kokeen, jossa ihmisille annettiin plaseboa ja sanottiin sen sieppaavan rasvaa. Lisäksi kehotettiin syömään hyvin ja liikkumaan. Tämä postimyynnistä tuttu resepti laihdutti ihmisiä ja he olivat äimistyneitä kuulleessaan etteivät pillerit itse asiassa tehneetkään mitään.

Näin ollen on melkoisella varmuudella todistettu plasebo-vaikutuksen mukanaolo syömisessä. Mitä enemmän ihminen uskoo syömisen johtava johonkin tiettyyn lopputulokseen, niin sitä todennäköisemmin niin myös käy. Tietenkään ilmiö ei ole kaikenkattava eikä sillä paranneta koko syömishäiriön problematiikkaa, mutta tällä ilmiöllä on vaikutusta monella eri tasolla ja osa tasoita liittyy myös syömisen problematiikkaan.

Slanka
Kun tuota teoriaa sovelletaan käytännön tasolle, niin esimerkiksi Hoikistamon vaikutus on tavallaan nelitasoinen.

Ensimmäisen tason muodostaa Slanka-tuotteet, niiden käyttö ja oikeastaan niiden käytöstä nauttiminen.
Toisen tason muodostaa Hoikistamon vertaistukiryhmä, josta saa apua muista samaa ongelma potevista lihavista tai entisistä lihavista. Itselleni tämäkin on todella merkittävää.

Kolmannen tason muodostaa tämä plasebo-vaikutus, joka tukee noita kahta aiemmin mainittua vaikutusta. Myönteinen onnistuminen auttaa jatkamaan ja se puolestaan saa aikaiseksi uusia myönteisiä kokemuksia.
Neljännen tason muodostaa kokenut ja myös käytännön elämää nähnyt ryhmänvetäjä, jolla on merkittävä rooli yhteishengen luomisessa sekä kunkin yksilön omakohjtaisen ongelmien ratkomisessa.

Näin siis toimii oravanpyörä, jossa kaikki neljä osatekijää yhdessä saavat aikaa dramaattisia vaikutuksia. Kun kaikki menee kohdalleen, niin tuloksia syntyy, sen näkee joka kerta kun käy vertaistukiryhmän tapaamisissa.
Niihin tapaamisiin menen mielelläni ja ne ovat minulle enemmän kuin tärkeitä.

1 kommentti:

  1. Jatkan plasebo-vaikutuksen käsittelya jonain tulevana päivänä.

    VastaaPoista