keskiviikko 20. helmikuuta 2013

Musiikki, liikunta ja Slanka


Robert Doisenau; kaksi veljstä 1934
DIEETTIPÄIVÄ II – 128

Liikkuminen
Tänään oli mennä jauhot väärään pussiin. Olenhan näet aina olettanut, että liikkuminen on liikkumista ja se ei mitään muuta mukaansa tarvitse. No jaa, tietenkin sykemittarin kaikkine rensseleineen, niin ja muut varusteet. Onhan se toki minullakin aina mielessä tuo välineellinen puoli. Nytkin ajattelen uutta kuntopyörää, joka antaisi lisää erilaisia tietoja kunnostani ja minustani jne. jne.
Kuitenkin nyt opein tieteellisten lähdejulkaisujen avulla todistetaan, että musiikkikin toimii liikunnan harrastajan teho parantaja. Mitä mielenkiintoisin väite moinen on.

Musiikki
Väitteen mukaan ns. treenimusa parantaisi harjoitusteho, jopa moista on tieteellisesti tutkittu. Näin siis oikein valittu musiikki edistää myös suomalaisen äijän palautumista suorituksensa jälkeen. Vaan millaista musiikkia pitäisi valita niin itse suositukseen kuin palautumiseen? Onko valinta samanmoinen vaiko erilainen musiikki tilainteisiin sopiva.
Nyt kuitenkin on tieteellisesti todistettu, että barokkimusiikki edistää mm. vieraiden kielten oppimista sen määrätynlaisten ominaisuuksien tähden. Mutta olisiko treeneissä ja palautumisessa parempi joku raskas metallimusiikki vaiko sellainen räminä ja melu, jota edesmennyt Seppo Heikinheimo ei voinut sietää. Taidan olla muuten Heikinheimon kanssa samanmielinen.

Musiikin vaikutus
Siteerattujen tutkimusten mukaan musiikki pienentää koetun rasituksen tasoa verrattuna tilanteeseen, jossa treenataan samalla teholla ilman musiikkia. Eli saat pinnistää ja ponnistaa musiikin kanssa rajummin kuin ilman musiikkia. Nyt pitää kuitenkin todeta, että suomalainen äijä ei voi ottaa ulkoisia vaikutteita liian monelta taholta, joten musiikki ja yksi ponnistus kerrallaan ovat varmaan riittävää. Tätä rakas sisareni nimittää huru-ukkojen putkiaivoisuudeksi!
Musiikista urheilun ja liikunnan yhteydessä esitettynä hyötyvät eniten aloittelija, siis me vanhukset kuten blogistucuksenne.  Treeni tuntuu miellyttävällä, koska se koetaan vähäisempänä kuin se itse asiassa on. Siis musiikki huijaa totaalisesti uoreiluun hurahtaneen pääkoppaa. Jostain kumman syystä suositelleen jotain Fredrikin tai rock and rollin tapaista musiikkia, ja vielä aloittelijoille. Tähän minä en voi yhtyä, sillä minulla moisten kuulemisesta vain kiputilat moninkertaistuisivat ja varmasti päänikin halkeaisi.

Nopeus on…
Ei suinkaan valttia, vaan sen treenin aikana kuultavan musiikin pitäisi olla nopeatempoista, joka sitten puolestaan aiheuttaisi kohossa fysiologisia reaktioita. Tietenkin nuo aiemmin mainitut melut aiheuttavat minussa fysiologisia reaktioita, pahoinvointia, kiputiloja ja ties mitä remppaa. Mutta kyllä barokkimusiikissakin on upean nopeatempoista musiikkia, joskaan ei niin kovin viljalti. Kun vaan ottaa ja kuuntelee esim. sopraano Patricia Petitbon upeita barokkiaarioita, niin siinä kyllä varmasti tahti paranee ja suorituksen taso osoittaa samoja piirteitä.

Hitaus sitä vastoin…
Sopii siis palautumiseen ja on omiaan tasapainottamaan aiemmin suoritettua rehkimistä. Tämä on varmaankin totta ja siihen sopii tietty juuri mielimusiikkini hienon kamariorkesterin soittaman vaikka Marain Maraisia tai jopa suurta Bachia. Ja vieläpä alkuperäisin soittimin esitettynä.

Slankataako?
Varmasti sitä tehdään, eli Slanka tuotteilla slankataan ja yritetään pitää mielessä Hoikistamon opit ja opasteet. Niistä slankaamisen lisäksi on ollut monia ja mielenkiintoisia. Mieleeni on voimakkaasti tarttunut aterian laimentaminen, josta olen jo joskus muinoin kertonut, mutta säästän asian vielä johonkin tulevaan blogiini, jonka omistan lähes kokonaan tuolle laimentamiselle. Se vaan on hieno käsite tuo laimentaminen, ainakin näin vanhan läskin äijän ollessa kyseessä!

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti