torstai 2. helmikuuta 2012

Dieettipäivä 114


Artikkelissa mainitun Helsingin Sanomien jutun kuvitusta liikunnasta


Tänään torstaina ei netti ole toiminut kovin kummoisasti, joten tämä tuleeehkä  julkisuuteen vasta perjantaina. Nyt oli muutenkin kehno päivä, olinhan näet ajatellut tehdä eräänlaisen puolenkunnon päivän, eli jotain puolet eilisestä. Vaan miten kävikään asian tiimoilta?

Olin ehkä haukannut liian iso kakun eilisessä kuntoinnossani ja 2000 kalorin tavoittelussa? Tänään on tuntunut tuolla sydämessä taas sellainen stressintunto, jonka myötä tajuan siellä sen proteesin olevan – siis sydämessä. Eli en uskaltanut ottaa riskiä ja menne kuntosalille ja uimaa, vaan pysyttelin kiltisti kotona. Olihan päivä toki aurinkoinen ja kaunis, vaan oli se kylmäkin, joten maksimoin oman turvallisuuteni kaikin mahdollisin tavoin. Kun kuitenkin pitää huomenna lähteä niin terveydenhoitajalle kuin parturiinkin.

Päivä on mennyt netin kanssa kiukutellessa. Elisan viihdelinja ei pelitä kunnolla, mutta ilmoittivat yhteyden olevan kunnossa. Se alkoi eilen illalla temppuilemaan ja nyt tekin saatte kärsiä tuon temppuiluin seurauksista. Pätkittäin olen saanut yhteyksiä ja saattanut lukea mielenkiintoisia artikkeleita, jotka liittyvät enemmän tai vähemmän historiankirjoitukseen ja yleensä historiaan.

Ja kun vielä palaan Helsingin Sanomien artikkeliin 12 myyttiä lauhduttamisesta, niin otan käsittelyyn sen toisen myytin, Liikunta ei laihduta. Myytti on pitkälti totta, vaikka tietenkin eilinen osoitti minut ymmärtävän asiat täysin väärin ja ainakin väärällä tavalla. Jos laihduttaja ei tee mitään muuta kuin lisää liikuntaa, niin asiantuntijoiden mukaan laihtuu muutaman kilon.
Tämä vähäinen laihtumine johtuu yksinkertaisesti siitä syystä. että liikunta kuluttaa melko vähän energiaa. Itselläni oli saaliina neljän (4)  tunnin tikasta liikuntaurakasta 2000 kilokalorin kuluttaminen. Esimerkin omaisesti asiantuntijat mainitsevatkin että jos haluaa kuluttaa 500 kilokaloria, niin se tähden pitäisi kävellä ainakin 7 – 8 kilometriä. Vaikka moisen kävelyreitin tekee viikon jokaisena päivänä, niin se merkitsee painon putoamista puolella kilolla viikossa.

Kuitenkin mitä enemmän paino putoaa, niin sitä vähemmän liikkuja kuluttaa energiaa liikkuessaan. Todellisia ja aikuisen oikeita läskejä on vaikeampi ja raskaampi liikuttaa kuin olemattomia läskejä.

Kuitenkin, asiantuntijoidenkin mielestä, laihduttamisen aikana kannattaa harrastaa liikuntaa. Tämä johtuu siitä, että jos ja kun laihdutetaan muuttamalla ruokavaliota, niin poistuneesta painosta neljäsosa on lihaksia. Mutta kun laihdutetaan liikunnalla, niin silloin lähtee pelkästään rasvaa.

Taitavat olla urheiluhulluja nuo asiantuntijat kun näet väittävät, että kaksi liikunnalla laihdutettua kiloa vastaa neljää ruokavaliolla laihdutettua kiloa. Uskoo ken tahtoo – itse ainakin epäröin tuollaisen profetian edessä. Kun vielä liikunnan pitäisi vähentää haitallista rasvaa vyötäröltä, sitä viskeraalista läskiä, niin mitenkäköhän se mahtaa omalla kohdallani olla?


ps.  Sain tämän kuitenkin lähetyksi kun yhteydet palasivat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti