tiistai 21. helmikuuta 2012

Dieettipäivä 131


Tässä paljon perusruokaani.


Onneksi tänään se onnistui, mutta tavallista lievemmällä kaavalla tehtynä. Siis oli fillaroimassa ja uimassa, mutta tulokset ovat vain kohtuulliset.


Jos nyt siis menisi itsekehuskeluun ja toteaisi, että fillarilla tuli saaliiksi 763 kilokaloria ja 357 MET-minuuttia. Aikaa kului 65 minuuttia ja sisältää verryttelyn ja palautumisen. Uimisessa meni sen jälkeen 45 minuuttia ja kilokaloreita paloi kaikkiaan 384 ja sain 180 MET-minuuttia. Kyseessä oli fillaroinnissa noin 100 – 120 watin teholla polkeminen ja uinnissa oli rauhallinen kunto uinti, eli se tavanomainen kilometri.


Koko päivän saaliiksi tuli 1147 kilokaloria ja 546 MET-minuuttia. Nämä tiedot siirrän Excel -taulukkolaskentaan, jonka avulla seuraan tekemisiäni. Olen kokonaisuudessa itseeni hyvin tyytyväinen, sillä nousin sairasvuoteeltani tai jopa kuolinvuoteeltani ja lähdin harrastamaan liikkumista. Se on todella paljon minulta, vaikka se itse toteankin.


Jälleen tarinaan Hesarin artikkelista ”12 myyttiä laihduttamisesta”. Vuorossa on myytti 7 eli ”Laihduttaminen lihottaa”. Valitettavasti asiantuntijat sanovat, että tämä on usein totta. Heidän mukaansa laihduttaminen todellakin saattaa ajan kuluessa lihottaa ja moni ns. jojolaihduttaja on kokenut, että tuskalla karistetut kilot palaavat aina kovin helposti takaisin. Usein palaavat vieläpä aiempaa runsaampina. Tähän ilmiöön viittaa myös sanonta, että ei ole vaikeata laihduttaa vaan pitää paino alhaalla. Siis painonhallinta on kokonaisvaltainen elämäntapa.


Tietenkään lihottava tapahtuma ei ole laihduttaminen sinänsä vaan se, miten laihdutetaan.  Perinteinen laihdutuskuuriajattelu lihottaa ja jotta paino putoaisi nopeasti, niin elintavat tässä mallissa kiristetään kituuttamiseksi. Kun kuurin jälkeen koittaa arki, niin palataan entisiin syömistapoihin ja paino pompahtaa takaisin tai jopa aiemman ylikin. Usein tämä johtuu siitä, että niukkuuden ja runsaan syömisen vuorottelu voi sekoittaa ihmisen aineenvaihdunnan. Kyse on tietenkin myös pään sisäisistä seikoista eli psykologiasta. Tiukan kuurin jälkeen kaivataan palkintoa kaikille kuurin suomille kärsimyksille ja sitten herkutellaan entistäkin enemmän, vaikkapa vihreillä kuulilla ylen määrin.


Kaikenlaisten kuurien sijaan kannattaakin tehdä muutoksia elintapoihin ja niitä sitten noudattaa elämän ehtoisaan loppuun saakka. Eräs apuväline tuossa painonhallinnassa ovat tietenkin VLCD-tuotteet, joista itselläni on kokemuksia. Niitä eon eri makuisia ja oloisia mutta yhteistä niille kaikille on se, että ne antavat mahdollisuuden elintapojen muutoksiin. Tosin jotkut tuotteet ovat paremman makuisia kuin toiset. Tämä on tärkeä seikka, sillä itsensä kiduttaminen kehnon makuisilla VLCD-tuotteilla on usein tavanomaista. Vaan se ei päde itseeni, sillä olen valinnut ruotsalaisten tekemän SLANKA-tuoteperheen keinokseni painonhallintaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti