keskiviikko 15. helmikuuta 2012

Dieettipäivä 125


Melkein hukkaan on mennyt tämäkin päivä. Ensin käytiin Turengissa kokeilemassa muistin toimintoja, joissa ei mitään vikaa ilmennyt. Pomon vaan oli unohtanut puhelimensa kotiin ja tietenkin minun puhelimeni alkoi reistailemaan. Onneksi on vielä takuutta jäljellä. Kiukustuneena kuitenkin tein päätöksen hankkia uuden, ja nyt opettelen sen monimutkaista käyttöä. Miten voikaan moisessa luurissa olla erilaisia toimintoja? Periaatteessa puhelin on helppo käyttää, mutta käytännössä vaan niin perusteellisen ongelmallinen. Puhelimelle pitäisi järjestää käytännön opetuskursseja, sillä ne ovat Naamakirjan tavoin hankalia hallita, siis minunkin kaltaiselle korkeasti oppineelle yksilölle.

Mutta ehkäpä pitäisi palata tulevan lomaviikon kunniaksi Hesarin artikkelisarjaan läskeistä. Nyt olisi vuorossa lauhduttamisen viides (5.) myytti.

Päivän teksti eli myytti kuuluu: Jos laihtuu nopeasti, lihoo yhtä nopeasti entisiin lukemiin. Se on artikkelin asiantuntijoiden mukaan tietenkin totta. Jos laihtuu näet nopeasti, niin hiilihydraattivarastot tyhjenevät ja samalla kehosta poistuu nestettä. Tamma kaikki tietenkin näkyy nopeana painon putoamisena. Ja se on tietenkin meistä läskeistä se ihan vaihe koko painonhallinnan ongelmakentässä. Muistan mikä oli minäni tunne kun viikossa putosi useita kiloja – se oli sitä oikeata elämää!

Kuitenkaan muutos ei ole pysyvää, sillä tyhjentyneet varastot pyrkivät täyttymään heti, kun entinen ruokavalio palautuu ja laiskuus saa voiton liikkumisestakin. Nopealla laihduttamisella ei pääse eroon ylimääräisestä rasvasta, siis niistä kaiken laihduttamisen kohteina olevista ihroista. Tämän ihrankerroksen poistamiseen tarvitaan pysyvää muutosta ruokavaliossa ja liikunnassa. Vain siten saavutetaan todellisia tuloksia.

Vähäenergisen dieetit, kuten Slanka, ovat juuri perustavaa laatua oleva keino toteuttaa sekä nopea painonpudotus että pysyvä painonhallinta kun lauhduttaja on saavuttanut määrätyn tason. Jos omistaa sellaisen vanhan paremman sorttisen painon mittauslaitteen, niin siinä saa selville esimerkiksi kehon viskeraalisen rasvan määrän ja suhteen kehossa. Itselläni oli viskeraalisen rasvan lukuarvo 27, kun aloitin painonhallinnan prosessoinnin. Nyt se toissa maanantain mittauksessa oli pudonnut lukuarvoon 20.

Pitää muistaa, että meillä suomessa on vähän yli 5 miljoonaa asukasta ja heistä on yli 2 miljoonaan ylipainoista työikäistä vuoden 2007 tilastojen mukaan. Heillä on siis painoindeksi yli 25. Mutta ongelma ovat ne 650.000 työikäistä, joiden painoindeksi on  yli 30.

Mutta jokainen voi yrittää, niin teen minäkin. Onneksi minulla on apuna Hoikistamon maanantairyhmä ja se mainio vetäjä Anne Pietilä. Hänelle jokainen voi soittaa ja jutella. Varmasti vastaa ja avittaa. Hänet löytää netistä:  http://www.annenputiikki.fi/ .

Jos kuitenkin päättä yrittää yksin niin sivustolla käypähoito.fi on runsaasti tietoa laihduttamisesta: http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/naytaartikkeli/.../hoi24010 . Tuon sivuston ovat laatineen Suomalaisen Lääkäriseura Duodecimin ja Suomen Lihavuustutkijat ry:n asettama työryhmä. Sieltä saa varmaankin monenlaista jelppiä sellainenkin, joka pakertaa yksi läskiensä lähdettämisen kanssa. Yksin pärjääminen, vaikka käyttäisi mitä menetelmiä tahansa, on enemmän kuin vaikeata ja nostan  filttihattuani jokaiselle joka pystyy edes muutaman kilon minästään pudottamaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti