keskiviikko 8. helmikuuta 2012

Dieettipäivä 120


Jean Fouquet maalasi 1400-luvun alkupuolella
Guillaune Jouvénal des Urisin muotokuvan,
hän oli kuningas Kaarle VII kansleri.
Tästäkin herrasta, ja erityisesti hänen veljestään
Jeanistaolen kirjoittanut tutkimuksen.

Tämä päivä on mennyt yleisessä hössöttämisessä, nettiuutisten lukemisessa sekä tavaratoimitusta Lopen suunnalta odoteltaessa. Vaan oli aamu mielenkiintoinen, sillä Hämeen Sanomissa Susanna Kinnari-Kuparinen oli kirjoittanut ns. lehden etusivun alanurkkaan mukavan ja mielenkiintoisen artikkelin ruokakeskusteluista maassamme.

Varmasti kukkan ei ole voinut välttyä keskustelunaiheesta nimeltä karppaaninen. Osa meistä on sitä erinäisin menestyksin tai menestyksettömyyksin jopa kokeillut. Itse olen valmis lukeutumaan juuri tähän luusereiden ryhmää ja samalla varmaan varsin suureen joukkoon. Meitä on paljon ja joukkomme varmaan kasvaa. No,onneksi yhteydenotto Anneen ja maanantai-illat ovat pelastaeet minut ja jopa terveyteni sekö fyysisen kuntoni.

Ehkäpä keskeisimmäksi toimittajan Kinnari-Kuparisen artikkelissa kohoaa erillinen lausahduksen siteeraaminen omana värillisenä laatikkonaan: ”Miksi ruoan ympärille täytyy rakentaa uskontokuntia?”Ha toteaa kirjoituksessaan karppauksen olevan jo lähes mennyttä historiaa ja uusien ruokauskontojen olevan tulossa. Erityisesti hän otaksuu gluteenittoman ruokavalion saapumista jo tänne Suomeenkin. Tässä ruokavaliossa terveet ihmiset pyrkivät välttämään gluteenipitoista ravintoa. No, tietenkin kyse on alkujaan Amerikasta lähteneestä villityksestä, jolla joku on joskus onnistunut jopa pudottamaan painoaan kilon tai pari.

Nykyisin tuollaisen gluteenittoman ruokavalion noudattaminen on helpohkoa, ennen oli toisin, sillä perinteinen ruokavalio on koostunut viljatuotteista, joissa on ollut runsaasti gluteenia, eli ruis- ja ohjapuuroa sekä ruisleipää. Juhlapäivinä on ehkä tarjottu ja saatu vehnästä. Toisaalta itseni korvaan särähtää vähän se kun joku on oikeasti gluteenille allerginen tai jopa viljan proteiineille, kuten veljenpoikani vaimo ja pienet tyttäret. Se on todella suurta huolellisuutta vaativa ongelma, sillä uskomattomasti jopa hilloin laitetaan vehnäjauhoja niiden tehdasmaisessa valmistuksessa.

Toisena esimerkkinä toimittaja tuo esiin paleo-dieetin. Tietenkin kaltaiselleni historioitsijalle asia on aivan selvä, mutta harva ihan tavallinen tallaaja tietää mitä asialla oikein tarkoitetaan. No, kyseessä on tietenkin kivikautinen ruokavalio. Ruokavalio koostuu oletuista kivikauden ruoka-aineista, kalaa, vähärasvaista lihaa,vihanneksia, juureksia ja hedelmiä. Viljatuotteet siitä puuttuvat tyystin. Mutta niin puuttuvat myös erilaiset ötäkät ja muut vesien antimet. Ehkä tuo lihakin oli kivikaudella rasvaisempaa, ainakin se piti itse kovalla työllä pyydystää. Ja sitten se kivikauden ihmisten elinikä oli vain ehkä noin kolmasosa tai jopa neljäsosa nykyihmisen eliniästä. Eli josko se olikin ruokavalion syy ja ehkä he pysyivät hoikkina juuri ravinnon vähäisyyden tai jopa puutteen vuoksi.

Mutta kun siirrymme arkiseen realismiin, niin juuri VLCD-tuoteet, eli vähäkalorisen dieetin tuotteet, ovat osoittaneet testatusti tehonsa painonpudotuksessa että painonhallinnassa. Noita tuotteita on markkinoilla hyvin erimerkkisiä ja monen laatuisia. Voi harrastaa itsenäisesti tai sitten ryhmässä, kuten itse teen. Ehkä keskeinen kriteeri on tuotteiden maksu, sillä ne oikein käytettyinä ovat lähes yhtä tehokkaita. Minusta juuri maksu ja sitä kautta käytön miellyttävyys ovat keskeisiä kriteereitä. Näin olen päätynyt ryhmässä tapahtuvaan hoikistumiseen ja Slanka-tuotteiden makuun.

SLANKA

Tänään olen nauttinut kaksi annosta Slankan Tutti Frutti pirtelöä, siis kaiken muun lisäksi. Aamulla tein sen vähäiseen nesteeseen, eli noin kahteen desiin kylmää vettä. Sen jälkeen sekoitettuna se oli lusikoitavan paksua ja riitti mainiosti aamiaisekseni teen ja mehulasin kera. Nyt iltapäivällä otin toisen annoksen ja sekoitin pussillisen noin 6,5 desiin vettä. Ja miten se olikaan vielä paksua ja nautittavan makuista. Sitä tosi ei pitänyt lusikoida vaan ihan lasista hörppien sen nautin. Eli tuote kesti myös runsaan laimentamisen ja se on hyvä, sillä vedenjuontini pitää olla melkoinen lääkärien määräysten mukaisesti.

Toinen, tosin vähämerkityksellinen seikka, on aineen eli jauheen koostumus. Aiemmissa dieettipusseissa ollut jauhe jää astiaan laitetun veden pinnalle kellumaan. Kuitenkin Slanka painuu välittömästi pohjaan ja on siten helpompi mixerillä eli sauvalla sohaista sekaisin. Ei pölyä ja tomuta kuten pinnalle jäävä tekee.

Olen siis tyytyväinen Annen valintaan, toistettakoon se tässä vielä kerran.   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti