keskiviikko 29. helmikuuta 2012

Dieettipäivä 139


Olavinlinna keväällä 1937

Tänään se tapahtui ja ihan juuri äsken. Eli nautin ensimmäisen kerran lämpimän Slanka-aterian. Kyseessä oli vihanneskeitto. Ja mitä mieltä ole ko. tuoteesta? Yksinkertaisesti sanoen, jos laihtuminen on aterian mausta kiinni niin sitten slankataan ja laihdutaan ihan iloisella ja hyvällä mielellä. Nautin aterian sellaisenaan, hivenen lämmitettynä, ja se vaan maistui paremmalta kuin mikään muu vihanneskeitto aiemmin. Olen siis tyytyväinen kokeiluuni!

Mutta nyt on tarpeen käsitellä taas kerran niitä Helsingin Sanomien julkaiseman artikkelin 12 myyttiä laihduttamisesta erilaisia myyttisanontoja. Tänään on vuorossa kahdeksan myytti eli ”Lihon, koska aineenvaihduntani on hidas”.

Hesarin asiantuntijat, joukossa myös alan suuri guru Pertti Mustajärvi, ovat sitä mieltä yhtenäisesti että kyseessä on taru, jota jotkut pitävät totena.  Kyseessä on siis harhaluulo, että eri ihmisten aineenvaihdunnassa olisi suuria eroja. Heidän näkemyksensä mukaan ero perusaineenvaihdunnassa eli lämmön tuotossa terveiden tavallisten ihmisten välillä on 50 – 100 kilokaloria vuorokaudessa. Eli mitätön ero koska ihmisen aineenvaihdunta on pääsääntöisesti 3000 kilokalorin molemmin puolin. Eli tämä ero ei selvitä kovinkaan hyvin eroja ihmisten energiankulutuksessa.

Kuitenkaan mikään erillinen ravintoaine, esimerkiksi chili tai ananas, joiden usein väitetään lisäävän energiankulutusta, ei sellaisenaan lisää tai vähennä ihmisen energiankulutusta. Asiantuntijoiden mukaan jos tällainen aine olisi olemassa niin ihmiskunnan liikalihavuusongelmaa ei olisi olemassakaan, vaan se olisi ratkaistu jo aikoja sitten.

Henkilökohtaisesti myönnän olevani aivan läski, ja en millään voi mainita aineenvaihduntaani hitaaksi ja edes ns. tavalliseksi. Mielestäni oman aineenvaihduntani on melkoisen nopea, ja joskus liiankin nopea. Joudun jopa pidättelemään syömisiä menojeni mukaisesti. Vältän syömistä niin että aineenvaihduntani ei toimi juuri samaan aikaan kun ei ole mitään mahdollisuutta sen luonnolliseen kierrätykseen.

Mutta tietenkin kyse on ravinnon sisältämän energian määrästä, ei läädusta eikä mistään muusta kuin juuri energian määrästä. Jos saan liikaa energiaan ja en pysty kuluttamaan sitä kaikkea, niin se muodostuu minääni läskiksi. Ja siitä on hankala päästä erooni, vaikka se on niin ylen helposti tullut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti