![]() |
Kaupallistettu Stevia-valmiste |
Tänään
emme saa kokea tapaamisen riemuja ja iloa. Anne on näet päättänyt pitää lomaa
tämän lasten hiihtolomaviikon. Toivottavasti Pohjanmaalla on kova pakkanen,
tuuli tuivertaa ja muutenkin ilmat ovat parhaimmillaan. Tässä siis puhuu
itseensä todella pettynyt vanha äijä, joka on vielä kateellinen toisen lomasta.
Onneksi
olen selviytymässä omasta ongelmastani, eli tästä taas läsnä olleesta
flunssasta. En tietenkään uskalla vielä edes ajatella kuntopyöräilyä tai
uintia, ne eivät vilahda edes harmaissa ajatuksissanikaan. Mutta parempaan päin
kuitenkin ollaan menossa.
Täksi
päiväksi olen ajatellut palata Helsingin Sanomien julkaisemaan artikkelin ”12
myyttiä laihduttamisesta”. Tänään olisi vuorossa myytti numero 6 eli Sokerinhimosta pääsee eroon, jos lopettaa sokerin
käytön kokonaan
. Vaan miten asian laita oikein on?
Tietenkin
tämäkin myytti on tarua. Tietenkin joitakin henkilöitä auttaa se, että lopettaa
makean syömisen totaalisesti. Tämä on mahdollista vain harvoilla ja yleensä
tiukka periaatepäätös romahtaa jonkin ajan kuluttua. Tämä jyrkkyys päätöksessä
voi johtaa myös itsesyytöksiin.
On
näin ollen parempi opetella suhtautumaan makeaan sallivasti, varsinkin jos
pitää muusta ruokavaliostaan hyvin huolta. Makeaa voi saalia itselleen pieninä
määrinä ja nauttia sen harvan kerran asiasta aiempaa enemmän. Eli ihminen ei
saa olla itselleen susi, vaan pitää sallia joskus nautinnot. Vaan ei sitäkään
liian usein ja suuria määriä.
Riippuvuus
sokerista ei kuitenkaan ole fyysistä ja se on psyykkistä sanovat lehden
käyttämät asiantuntijat. Kyseessä on kokemus siitä, että on riippuvainen
sokerista ja näin ollen makean syömisen lopettaminen on mahdotonta. Tavallaan
makean syöminen on vaikuttanut ihmisen mielihyväkeskukseen, joten makean
syömisestä on tullut hyvä olo. Tämä puolestaan johtaa sokerinhimon jatkuvaan
kasvuun, jossa sen syöminen on ollut mielihyväkeskusta palkitsevaan. Tässä on
valmiina oravanpyörä, josta on vaikeata hypätä ulos.
Eräs
keino makeanhimon ehkäisyyn on riittävä muuan ruoan syöminen, näin elimistö saa
riittävästi ravintoaineita ja kaipaamaansa energiaa. Toinen keinon on tietenkin
käyttää keinotekoisia makeutusaineita. Aiemmin käytössä on ollut
pääsääntöisesti Aspartaami, jolla on arveltu olevan jopa joitain haitallisia
vaikutuksia ihmiselimistöön. Tämä aspartaami on täysin keinotekoinen makeutusaine.
Nyt
kuitenkin on kehitetty luonnonmukaisempi makeutusaine, jota saadaan Stevia
rebaudiana-kasvista. Tätä luonnollista
makeutusainetta saadaan kasvin lehdistä on on glykosideistä koostuvaa
tiivistettä. Se on noin 300 kertaa makeampaa kuin sokeri. Kasvi on luonnonvarainen
ja sitä kasvaa esim. Uruguayissa, Brasiliassa, Israelissa, Thaimassa ja Kiinassa.
Makeutusaine Stevian viljelyä. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti