maanantai 20. helmikuuta 2012

Dieettipäivä 130


Kaupallistettu Stevia-valmiste

Tänään emme saa kokea tapaamisen riemuja ja iloa. Anne on näet päättänyt pitää lomaa tämän lasten hiihtolomaviikon. Toivottavasti Pohjanmaalla on kova pakkanen, tuuli tuivertaa ja muutenkin ilmat ovat parhaimmillaan. Tässä siis puhuu itseensä todella pettynyt vanha äijä, joka on vielä kateellinen toisen lomasta.

Onneksi olen selviytymässä omasta ongelmastani, eli tästä taas läsnä olleesta flunssasta. En tietenkään uskalla vielä edes ajatella kuntopyöräilyä tai uintia, ne eivät vilahda edes harmaissa ajatuksissanikaan. Mutta parempaan päin kuitenkin ollaan menossa.

Täksi päiväksi olen ajatellut palata Helsingin Sanomien julkaisemaan artikkelin ”12 myyttiä laihduttamisesta”. Tänään olisi vuorossa myytti numero 6 eli Sokerinhimosta pääsee eroon, jos lopettaa sokerin käytön kokonaan
. Vaan miten asian laita oikein on?
Tietenkin tämäkin myytti on tarua. Tietenkin joitakin henkilöitä auttaa se, että lopettaa makean syömisen totaalisesti. Tämä on mahdollista vain harvoilla ja yleensä tiukka periaatepäätös romahtaa jonkin ajan kuluttua. Tämä jyrkkyys päätöksessä voi johtaa myös itsesyytöksiin.

On näin ollen parempi opetella suhtautumaan makeaan sallivasti, varsinkin jos pitää muusta ruokavaliostaan hyvin huolta. Makeaa voi saalia itselleen pieninä määrinä ja nauttia sen harvan kerran asiasta aiempaa enemmän. Eli ihminen ei saa olla itselleen susi, vaan pitää sallia joskus nautinnot. Vaan ei sitäkään liian usein ja suuria määriä.

Riippuvuus sokerista ei kuitenkaan ole fyysistä ja se on psyykkistä sanovat lehden käyttämät asiantuntijat. Kyseessä on kokemus siitä, että on riippuvainen sokerista ja näin ollen makean syömisen lopettaminen on mahdotonta. Tavallaan makean syöminen on vaikuttanut ihmisen mielihyväkeskukseen, joten makean syömisestä on tullut hyvä olo. Tämä puolestaan johtaa sokerinhimon jatkuvaan kasvuun, jossa sen syöminen on ollut mielihyväkeskusta palkitsevaan. Tässä on valmiina oravanpyörä, josta on vaikeata hypätä ulos.

Eräs keino makeanhimon ehkäisyyn on riittävä muuan ruoan syöminen, näin elimistö saa riittävästi ravintoaineita ja kaipaamaansa energiaa. Toinen keinon on tietenkin käyttää keinotekoisia makeutusaineita. Aiemmin käytössä on ollut pääsääntöisesti Aspartaami, jolla on arveltu olevan jopa joitain haitallisia vaikutuksia ihmiselimistöön. Tämä aspartaami on täysin keinotekoinen makeutusaine.

Nyt kuitenkin on kehitetty luonnonmukaisempi makeutusaine, jota saadaan Stevia rebaudiana-kasvista. Tätä luonnollista  makeutusainetta saadaan kasvin lehdistä on on glykosideistä koostuvaa tiivistettä. Se on noin 300 kertaa makeampaa kuin sokeri. Kasvi on luonnonvarainen ja sitä kasvaa esim. Uruguayissa, Brasiliassa, Israelissa, Thaimassa ja Kiinassa.
Makeutusaine Stevian viljelyä.

Noin pääsääntöisesti kaupalliset tuotteet joita myydään suurelle yleisölle, ovat vähintään 10 kertaa sokeria makeampia. Teollisuudessa toki valmistetaan paljon tehokkaampia tuotteita tuotannon prosesseissa käytettäviksi. Steviaa ovat japanilaiset käyttäneet makeutusaineenaan jo yli 40 vuoden ajan, mutta vasa syksyllä 2011 Euroopan Unioni hyväksyi sen elintarvikkeissa käytettäväksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti