keskiviikko 4. huhtikuuta 2012

Dieettipäivä 173


Raivojan ruhtinatar, runoilija Edith Södergran.
Tänään on merkittävä päivä. Tietenkin edustan tässäkin tapauksessa korkeakulttuurista minääni, joka taitaa olla ainakin jonkinmoisen verran elitistinen. On näet kulunut 120 vuotta runoilija Edith Södergranin syntymästä. Hän synti Pietarissa ja kuoli melkoisen nuorena 24. kesäkuuta 1923 Raivolassa, Kivennavalla. Jossa hän eli suurimman osan elämäänsä melkoisessa yksinäisyydessä.

Hän kuitenkin ehti runoilla ja oli suomalaisen modernin lyriikan edelläkävijä. Hänen runojaan on käännetty lähes parillekymmenelle eri kielelle. Hän kirjoitti runonsa äidinkielellään, eli ruotsiksi. Syntymäpäivän kunniaksi julkaisen kokoelmasta Dikter yhden runon: 

Nordisk vår 

Alla mina luftslott ha smultit som snö,
alla mina drömmar ha runnit som vatten,
av allt vad jag älskat har jag endast kvar
en blå himmel och några bleka stjärnor.
Vinden rör sig sakta mellan träden.
Tomheten vilar. Vattnet är tyst.
Den gamla granen står vaken och tänker
på det vita molnet, han i drömmen kysst.

Pohjoinen kevät

Kaikki minun pilvilinnani ovat sulaneet kuin lumi,
kaikki unelmani ovat juosseet pois kuin vesi,
kaikesta jota rakastin on jäljellä vain
sininen taivas ja muutama kalpea tähti.
Tuuli soutaa hiljaa puiden seassa.
Tyhjyys lepää. Vesi on hiljaa.
Vanha kuusi seisoo valveilla ja ajattelee
valoista pilveä, jota unessa suuteli.

Käännös on ihan omatekemä, suorasanainen ja ei mitään alkuperäisen runon sointukulkuja noudatteleva. Olen lähinnä pyrkinyt käännöksessä ilmaisemaan asian.

Palaan vielä eiliseen hampurilaiskisaan, sillä kisasta niiden tekemisessä on kyse. Eli kuka tekee kaameimman kaloripommin ja kuka sen pystyy ahmimaan. Vaikka aikainen ihminen pystyisi ahmaisemaan vaikka puolet tuosta koko annoksesta, joka sekin vaati epäinhimillisiä ahmattikykyjä, saa osakseen muutaman päivän kaloritarpeen. Ja miten yksipuolista rasvaa koko hoidon mukana tulee.

Itselläni ei ole kolesteroliongelmaa. Ei ainakaan toistaiseksi.  Esimerkiksi huonon kolesteroli (LDL) määrän pitäisi ohjeiden mukaan olla alle 3. Minulla luku on 2,33. Se ei kuitenkaan päätäni selvitelleelle lääkärille kelvannut. Pitää kuulemma olla alle 2. Kysyin, miten siihen pääsen kun en käytä näkyvää kovaa rasvaa, enkä juuri näkymätöntäkään. Vastaus oli hyvin kategorisen imperatiivin tapainen. Laihduta vielä kunnolla samoin tavoin kun olet jo tehnyt, niin pääset siihen. Eli minut määrättiin slankaamaan Slanka-tuotteilla. Harvassa ovat henkilöt, joille moinen määräys lienee annettu. Taidan olla asiasta omahyväisen itsekeskeinen, mutta se toki sallittakoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti