maanantai 23. huhtikuuta 2012

(Video)tapaaminen 26 ja dieettipäivä 192

Tänään se sitten onnistui, vaikka yhteys oli todella huonoa ja kuva samea. Tosin puhe myös katkeili molempiin suuntiin. Tärkeintä kuitenkin oli nähdä ryhmä ja sen vetäjä Anne. Tosin pikkuneiti Minttu puuttui joukosta, se oli suuri menetys.
     Oli todella innostavaa nähdä tuttua porukkaa ja jutella heidän kanssaan. Täti Köksän kanssa meillä on huomenna jopa treffitkin. Hän on näet lupautunut rahteeraamaan minulle ruokaa huomiseksi. Uimahallilla on siis tapaaminen kuten viimeksikin. On vaan hienoa kun on ystäviä, joiden apuun voi aina ja joka asiassa luottaa.
     Toisaalta olen jo aiemminkin käsitellyt laihduttamiseen, painonpudotukseen ja painonhallintaan liittyviä myyttejä. Myyttihän on eräänlainen olemassa oleva urbaanilegenda, joka elää ja voi hyvin. Myytit syntyvät vähän kuin varkain, ne kasvavat omassa liemessään ja ryhtyvä vaikuttamaan todellisilta. Totta ne eivät ole, vaan myytit jäävät myyteiksi.
     Olen ajatellut tässä ja seuraavissa postauksissa käsitellä juuri itsenni ja omaan elämääni liittyviä myyttejä. Ne koskevat siis laihduttamista ja painonhallintaa. Tiedot perustuvat Partik Borgin kirjaan ”Vinha perä – laihtutuksen myytit ja faktat
Mytti 1. Kulmien suihkujen avulla laihtuu?
Peruste: Palelu kuluttaa energiaa.
Totuus: Kukaan ei kykene palelemaan niin pitkää aikaa, että sillä olisi käytännön merkitystä laihtumisen kannalta. Lisäksi meillä ylipainoisilla ihmisillä on hurjan paljon rasvakerrosta, joka lämmittää. Me läskit emme useinkaan palele, vaikka muut laihemmat vilusta värisevät. Näin läskien ansioista kulmien suihkujen vaikutus jää lihaville huomattavasti vähäisemmäksi kuin laihoilla ihmisillä.
Myytti 2. Nokotiinipurkalla laihtuu?
Peruste: Nikotiini hillitsee ruokahalua, purkan jauhaminen taa puolestaan kuluttaa energiaa ja samalla estää ajankuluksi tarkoitetun ruoan syömisen.
Totuus: Tupakoitsijat painavat tutkitusti hiukan muita vähemmän. Syynä ovat kuitenkin muut tupakan terveydelle vaaralliset yhdisteet, jotka vaikuttavat ihmisen aineenvaihdantaan. Ihan tavallisella purkalla voi tietenkin myös siirtää näläntunnetta ja samalla erilaisia ruokaa kohdistuvia mielitekoja. Kuitenkin purkan jauhamisesta saatu hyöty on hyvin minimaalinen. Se on laskettu olevan korkeintaan 50 kilokaloria vuorokaudessa
Myytti 3. Chilillä laihtuu?
Peruste: Chilin sisältämä kapsaisiini lisään energiankulutusta.
Totuus: Käytännössä riittävän tulisia chilipaprikoita ei voi kukaan syödä niin runsaasi, että niiden syömisellä olisi merkitystä laihduttamiselle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti