perjantai 6. huhtikuuta 2012

Dieettipäivä 175

Isoja ihmisiä.
Tänään olisi tarkoitus kertoa laihduttamisesta. Aihe on aina ajankohtainen, ainakin minulle itselleni ja vielä ajankohtaisempi keskussairaalaan suorittamani vierailun jälkeen. Lääkärin sanat näet soivat kumeasti korvissani.

Yleisenä lähtökohtana on tietenkin se kansallinen tosiasia, että meistä suomalaismiehistä noin kaksi kolmasosaa eli noin 65 prosenttia ja naisista noin puolet on ylipainoisia. Kuinka moni ei-ylipainoisistakin kamppailee painonsa kanssa ja joutuu jatkuvasti seuraamaan vaa’an lukemia. Surkein luku ovat tietenkin nuoret, sillä heidän kohdallaan lukemat kertovat, että viimeisen 30 vuoden aikana koululaisten ylipaino ja liikalihavuus ovat yli kolminkertaistuneet. 

Lihavuus ei ole useinkaan yksin yksilön ongelma. Mukana seuraa, taatusti ajan myötä, terveyshaittoja. Omakohtaista kokemusta on kohonneesta verenpaineesta, sydän- ja verisuonitaudeista sekä uniapnea, joihin voidaan lukea koetut keuhko- ja aivoinfarktit sekä tietty äskeinen melkein meni tapaus. Luetteloon kuuluvat myös tuki- ja liikuntaelinten ongelmat sekä tietysti tyypin 2 diabetes ja sepelvaltimotaudit. Kuitenkin on muistettava myös perinnöllisyyden osuus useissa luettelemissani sairauksissa.

Miten sitten parantaa tilannetta jos läskit uhkaavat terveyttä tai ovat jo onnistuneet sen raunioittamisessa – ainakin jossain määrin? Jos laihduttaa vaikkapa 5 – 10 prosenttia painostaan, niin se pääsääntöisesti parantaa henkilö eli laihduttajan terveydentilaa. Terveydelle haitallisinta on vyötärölle kertyvä ns. viskeraalinen rasva. Se on eritoten miehille ominainen lihavuuden piirre. naisille on yleisesti suositeltu vyötärönympärysmittaa, joka jäisi alle 80 sentin. Miehillä vastaava suositus on 90 senttiä. Vyötärölihavuuteen sopi sama kuin kaikkeen muuhunkin lihavuuteen, eli rasvan saaminen kehosta pois. Tässä taistelussa läskiä vastaan ovat sallittuja mitä erilaisemmat aseet ja keinot.

Laihduttaminen on tietenkin sitä helpompaa mitä nopeammin ja aikaisemmassa vaiheessa toimeen tartutaan. Heti muutaman kilon päästä olisi syytä ottaa härkää savista ja taltuttaa oman minänsä paisuminen.
Painonpudotukseen on olemassa useita keinoja. Kaikkein oleellisinta on oman ruokavalion järjestäminen uudelleen ja sitä tukemaan pitää ippi liikkumaan ja harrastamaan hyötyliikuntaa ja ihan vapaaehtoistakin liikkumista.

Ehkä tehokkain tapa muutokseen on ns. Vähäkalorinen dieetti (VLCD ja ENED), jota saa useiden valmistajien toimittamina. Itse painotan näiden pussien hyvää maksua, sillä useimmat maistuvat pahville tai jollekin muulle vastaavalle liidulle tai… no yksinkertaisesti pahalle. Tietenkin minulle henkilökohtaisesti on oleellista myös vertaistukiryhmä ja sitä vetävä henkilö. Itsekseni toimien minulla ei moisen VLCD-dieetin toimittaminen onnistu, olen vaan niin onneton tunari.

Nyt kun olen saanut uudelleen kehotuksen laihduttaa vielä saman verran kuin aiemmin on jo minusta poistunut, niin valintani on edelleen selkeä ja kirkas. Valitsen lopen poppatädin Annen, Hoikistamon vertaistukiryhmän sekä ryhmän käyttämät Slanka-tuotteet. Eli jatkan slankaamista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti