keskiviikko 23. toukokuuta 2012

Dieettipäivä 222


Alatalon sijainti suhteessa Ounasjokeen. Tulvaa ei tullut, oli vain tavallinen kevät.

Lääkäriasemillemme tulee todella monenlaista postia, virallista ja epävirallista. Usein niille lähetetään esimerkiksi ns. terveiden elämäntapojen lehtiä. Tai ainakin niitä korostavia julkaisuja. Aivan samoin lääkäreille jo kotiin lähetetään kaikkea moista materiaalia. Nyt oli eilisen postin joukossa kaksi kappaletta FIT-lehteä, jotka oli tarkoitettu lääkäriaseman odotustiloihin. Kun asemat ovat suljettuja kesän ajan, niin katselin lehtykäisiä ja totesin niiden kohdeyleisön olevan naiset. Varsinkin sellaiset, jotka haaveillevat itselleen saadusta nuoresta fitness-kropasta ja sen mukanaan tuomasta ns. hyvän olon tuntemuksesta. Tänään siis lainaan lehdessä ollutta artikkelia.

Fit -lehden vuoden 2012 numeron kuuden esittämät 11 syytä dieetin epäonnistumiseen ja omat kommenttini niihin:

1. Rekkamiehen annokset.
Vaikka syöt terveellisesti, niin paino ei alene. Syynä voivat olla aterioiden annoskoot. Pitää opetella laskemaan, ei kovin tarkasti, mutta kuitenkin noin suunnilleen.

Minä: Eräs keino kokojen pienentämiseen voi olla myös lautasen vaihtaminen selkeästi pienempään. Pieni näyttää täydemmältä kuin suuri samalla annoksella.

2. Korkki auki.
Viikoittainen kostea baari-ilta todellinen kaloripommi. On esitetty arveluja siitä, että tuollainen viikoittainen jytky lihottaa enemmän kuin useammin nautittu pieni määrä alkoholia. Alkoholin lisäksi tulee kännin yhteydessä nautittua sipsejä, pitsaa ja/tai muuta naposteltavaa, jotka omalta osaltaan lisäävät kalorimäärää.

Minä: Tämä alkoholin käyttö ei ole ongelmani. Olen syöppö vaan en juoppo eli alkoholin käytössä on omalla osallani voimassa nollatoleranssi.

3. Optimistinen sykemittari.
Kuntoilijan ainoa, tai ainakin melkein ainoa, käyttökelpoinen konsti arvioida energiankulutusta on sykemittari. Nuo mittarit antavat realistisia lukemia lähinnä tasavauhtisessa aerobisessa liikunnassa. Esimerkiksi kuntosaliharjoittelussa mittarit yliarvioivat energiakulutuksen reippaasti, koska sykkeennousu johtuu osittain lihasjännityksestä.

Minä: Itse olen todellinen mittareiden superkäyttäjä. Yritän kuitenkin varmistaan antamani luvut aina vähintään kahdesta lähteestä ja yleensä käytän sykemittarin lisäksi Kuopion yliopiston sivustin EnergyNettiä. Nykyisin on käytössä myös Lumian SportTracker, joka mitä ilmeisiin on tehty juuri Kuopion tulosten pohjalle. Mutta kuitenkin tiedostan hyvin, että kyse on vain suuntaa antavista mittareista. Tosin on kiva hehkuttaa todellisuutta paremmista tulksista.

Itselläni on tietty selkeä ongelma. Liian alhainen syke, joka tosin on voimakas. Jos leposyke on nooin 30 niin se koetaan kokoiselleni ja tapaiselleni liian alkaiseksi. Olenkin ihmetellyt, siis ihan itsekseni, että onko sillä mitään vaikutusta kalorien kulutukseen. Vaikka painan kuin heinämien niiton aikana, niin ei vaan tapahdu mitään.

4. Hillittömät herkkupäivät.
Varsinkin säännölliset herkkumässäilyt pilaavat monen laihdutuksen ja painonhallinnan. Jos tekee mieli karkkeja ja vaikkapa pitsaa niin olisi parempi ripotella pieniä nautonnollisia hetkiä koko viikon ajalla, ottaa paljon vähemmän ja ei niin usein.

Minä: En ole mitenkään perso makealle ja siihen liittyvälle mässäilylle. Tosin Slanka-tuotteet ovat niin mainioita, että ne kyllä toisaalta käyvät herkuttelusta.

5. Jatkuva univaje.
Liian lyhyet yöunet altistavat ylipainolle. Univajeesta kärsivät ihmiset tuntevat itsensä nälkäisemmiksi, vaikka söisivät yhtä paljon kuin aiemminkin. Lisäksi laihduttaminen univajeen aikana syö lihasmassaa, sillä sen määrä vähenee jopa puolta nopeammin kuin hyvin nukkuvilla.

Minä: Itse olen varhaisimmasta lapsuudestani lähtien kuulunut huonosti nukkuvien joukkoon. Se oli minusta aiemmin ylellisyys, jonka saatoin suoda itselleni ja josta olin jopa ylpeä. Tämä oli elämän eräissä vaiheissa suuri etu, pystyi lukemaan, opiskelemaan ja toimimaan enemmän kuin keskiveraisesti. Nytkin eilisen yön aikana nukuin kolme yhden tunnin jaksoa. Olen täällä myös pyrkinyt olemaan käyttämättä nukahtamislääkitystä, joka on ollut jo pitkää jokailtainen nautintani. Tuon lääkityksen avulla saan nukutuksi jopa7 tunnin yöunet, joka nykyisin on minulle suurta juhlaa.

6. Ylimalkaiset taulukot.
Kalorinkulutustaulukoihin ei saa koskaan luottaa sokeasti. Ihmiset ovat kaloreiden kulutuksessakin hyvin yksilöllisiä. Yleensä noissa taulukoissa ei huomioida lepoaineenvaihduntaa, jossa ovat ne suurimmat erot.

Minä: Yleensä minkäänlaiset taulukot ovat minulle käymättömiä. Jopa lääkäreiden on ollut pakko moinen huomioida. Nesteenpoistolääkitys poistaa yleensä nestettä kehosta, mutta minulla se näyttää toimin päinvastaisella tavalla, kehooni kertyy nestettä moisten lääkkeiden myötä.

7. Säästöliekki.
Jos olet laihduttanut pitkään ja pudottanut painoa nopeasti, saattaa sinua vaivata säästöliekki. Säästöliekistä ei kuitenkaan pääse eroon hetkessä, vaan nautittua kalorimäärää pitää nostaa reilusti usean viikon ajaksi, mielellään kuukaudeksi. Tällöin paino voi nousta vähän, mutta siitä ei tarvitse huolestua. Paino lähtee uudelleen tehokkaaseen laskuun kun vähentää uudelleen kalorien saantia.

Minä: Tämäkin on tuttu juttu ja kokeiltu jo nykyisenkin painonpudotuksen aikana.

8. Ruokapäiväkirja pielessä.
Varsinkin jos käyttää nettipohjaista ruokapäiväkirjaa, niin näyttääkö se, että saamasi kalorisi olisivat kohdallaan eli riittävän alhaalla, mutta kuitenkaan mitään ei tapahdu? Kyseessä on tällöin alikirjaaminen. Yleensä laihduttajista noin puolet jättää kirjaamatta kaikki syömisensä. Jos vaikka kolmasosa päivän kaloreita jää kirjaamtta, niin se tekee hyvin helposti vähintään 500 kaloria päivässä. Näin kuva vääristyy.

Minä: En ole koskaan onnistunut tai edes kunnolla yrittänyt pitää ruokapäiväkirjaa. Se ei varmaan ole minun omalla luonteelleni sopivaa, siis moisen teko.

9. Kauhea stressi.
Stressihormoni KORTISOLI toimii sekä hyvässä ja pahassa. Sopvina annoksina se laittaa rasvan tehokkaasti liikkeelle rasvasoluista. Näin Kortisoli toimii esimerkiksi liikuntasuorituksen aikana. Päinvastaisesti elimistö toimii esimerkiksi pitkään kestäneen stressin aikana, jolloin aiheutuu kortisolimarinadi, joka kerryttää rasvaa erityisesti keskivartaloon ja laihtuminen saatta todella pysähtyä.

Jatkuva kiire vaikuttaa myös elämäntapoihin, eli ateriavälit venyvät ja tämä aiheuttaa ahmimiskohtauksia. Eli stressi kannattaa pitää loitolla ja pitää oppia sanomaan ei.

Minä: Oikeastaan otan kaiken muunkin maailman murheet omikseni ja stressaudun jo moisesta ajatuksestakin. Sydän jo sanoo proteeseineen, että stressi on pahasta ja se kuuluu ehdottomasti vältettäviin asioihin. Vaan en ole sitä vielä oppinut. Ja kun nyt kaikki muukin puhuu stressiä vastaan, niin kysyn vaan miten minä voin oppia olemaan stresaantumatta?

10. Epäilyttävät lisäaineet.
Nykyisin lähes kaikessa nauttimassamme ruoassa käytetään lisäaineita. Tälläinen on esimerkiksi bakteerikasvua hillitsevä bisteroli A, jonka on havaittu vaikeuttavan sokeriaineenvaihdunttaan ja altistavan tyypi 2 diabetekselle. Myöskään ruoan aromeja vahvistavan glutamaatin arvellaan haittaavan kylläisyyshormonin toimintaa ja siksi se olisi lihottava lisäaine. Myöskään PCB: kaltaiset ympäristömyrkyt saattavat muutta ihmisen aineenvaihduntaa.

Minä: Mitäs tähän nyt sanoisi. Ei siis mitään ja varmaan täyttä asiaa.

11. Kitsas kilpirauhanen.
Muutama prosentti naisista kärsii kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Sairaus on huomattavasti harvinaisempi miehillä. Jos kilpirauhashormonia on liian vähän niin aineenvaihdunta hidastuu eikä painoa putoa. Kiloja voi tulla runsaasti lisääkin vaikka lautasella olisi ruokaa linnun lailla.

Minä: Miehenä ongelma on minulle tuntematon, vaikka se jossain määrin voisikin sopia minuunkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti