keskiviikko 16. toukokuuta 2012

Dieettipäivä 215

Kuvassa aina iloinen Amsterdam.
Nyt olen saanut Lumian lisäksi myös Suunnon t6d:n toimimaan tavallisen sykevyön avituksella. Se on sitä mitä sanotaan kehitykseksi tai ainakin oppimiseksi. Joten tein hieman yli tunnin mittaisen fillarilenkin, sillä keltaisella Corratekin maasturilla. Nyt kaikki kolme indikaattoria, eli Suunto, Lumia ja EnergyNet, näyttivät kovin erilaisia tuloksia polttamieni kaloreiden suhteen. Lumia antoi luvun 851 Kcal, Suunto 719 Kcal ja EnergyNet 842 Kcal. Valitse nyt siitä. Todennäköisesti samaan tilastomatematiikkaan perustuvina Lumia ja EnergyNet olivat lähellä toisiaan ja rako vähiten saalista antavaan Suuntoon oli melkoinen.
Kuitenkin matkaa kertyi tänään 16,8 kilometriä, eli tuolla pääsisin jo vierailemaan Hoikistamossa. Eli pitää pistää moinen projekti vireille kun palaan Levin korvesta. Aikaa kulutin tunnin ja kahdeksan minuuttia. Syke oli eräs tärkeä seurattava ja siksi sijoitin rannetietokoneen ohjaustankoon omaan telineeseensä. Sykkeet olivat; maksimi 155, keskiarvo 108 ja minimi 64 sykettä minuutissa. En ole moisia aiemmin nähnyt ja kokenut Muuten Kuopion pojat antavat tästä suorituksesta 408 MET-minuuttia. Ja vielä tilastoa, sillä 15 minuuttia suorituksen jälkeen mittasin verenpaineeni ja se tulos oli 113/70 ja sykkeitä kertyi tuolloin 74.
Tänään olen päättänyt puhua suulla suuremmalla. Tuossa jäljempänä on tekstiosia www.kaypahoito.fi –sivustolta, jonka teemana on Lihavuus (aikuiset). Tarkemmin ottaen kyse on aivan pitkän ja perusteellisen tekstikokonaisuuden alusta eli Keskeinen sanoma-osiosta. Tämän artikkelin tekijät ovat varmasti maan parasta mitä lihavuuden tutkimiseen tulee, Myös tekijöiden riippuvuudet on lopussa lueteltu ja yhteensä kirjoituksessa on yli 300 viitettä alan keskeisiin teoksiin. Mielenkiintoisesti kaiken mahdollisen määrittelyn jälkeen kirjoittajat aloittavat lihavuuden hoidon minusta mielekkäällä tavalla eli VLCD-dieetistä ja nimenomaan ryhmän kanssa tehdystä projektista. Sitähän me Hoikistamon vertaistukiryhmässä teemme. Hienona, vai mitä?
·         Tämä suositus koskee aikuisten lihavuuden hoitoa terveydenhuollossa. Lihavuuden ehkäisyyn kannalta tärkeät yhteiskunnalliset toimet jäävät käsittelyn ulkopuolelle.
·         Lihavuus aiheuttaa tai pahentaa monia sairauksia, joita voidaan tehokkaasti ehkäistä ja hoitaa laihduttamalla.
·         Lihavuuden hoidon tulee olla kiinteä osa terveydenhuollon toimintaa samalla tavalla kuin muiden pitkäaikaissairauksien kuten diabeteksen ja kohonneen verenpaineen hoito. Tämä edellyttää alueellisten hoito-ohjelmien ja hoitoketjujen luomista, henkilökunnan kouluttamista sekä laihdutus- ja painonhallintaryhmien organisointia (moniammatilliset tiimit).
·         Painoindeksi (BMI) merkitään potilasasiakirjoihin kaikista potilaista, joiden paino tulee puheeksi vastaanotolla, ja ainakin niiden osalta, joiden BMI on yli 30 kg/m2 tai joilla on lihavuuden liitännäissairauksia. Ks. BMI:n kirjaamisen arviointilomake ja ohje.
·         Terveydenhuollossa lihavuuden aktiivinen hoito kohdennetaan erityisesti potilaisiin, joilla on
o    lihavuuden liitännäissairauksia tai niiden vaaratekijöitä, kuten
o    tyypin 2 diabetes tai sen esiaste
o    kohonnut verenpaine
o    dyslipidemia
o    rasvamaksa
o    uniapnea
o    sepelvaltimotauti
o    kantavien nivelten nivelrikko
o    astma
o    munasarjojen monirakkulatauti (PCOS)
o    vaikea lihavuus (BMI yli 35 kg/m2).
·         Hoidon tavoitteena on lihavuuteen liittyvien sairauksien hoito ja ehkäisy, johon usein riittää painon pysyvä pieneneminen vähintään 5 %:lla. Hoidon tavoitteena on myös toimintakyvyn ja elämänlaadun ylläpitäminen ja paraneminen pysyvän laihtumisen myötä
  • Ensisijainen hoitomuoto on suunnitelmallinen, usealla tapaamiskerralla annettava elintapaohjaus (elintapahoito), joka sisältää ajatuksiin, asenteisiin, ruokavalioon ja liikuntaan painottuvaa ohjausta.
    • Ohjaus toteutetaan ensisijaisesti ryhmässä.
    • Elintapahoitoa tukevia menetelmiä ovat erittäin niukkaenergiainen (ENE) ruokavalio, lääkitys ja leikkaushoito.
  • Sairaalloista lihavuutta voidaan hoitaa kirurgisesti, ellei asianmukainen konservatiivinen hoito tuota pysyvää laihtumistulosta.
  • Hoidon tulee olla suunnitelmallista ja tavoitteellista ja siinä on pyrittävä mahdollisimman pitkäaikaiseen tulokseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti