tiistai 8. tammikuuta 2013

Dieettipäivä II – 086


Tämä tätikuva kuvaa kevättä, joka saapuu kohta!
Tänään on syytä katsoa peiliin ja ottaa esille muutama fakta, jotka liittyvät olennaisesti liikalihavuuteen.

Meistä suomalaisista miehistä noin kaksi kolmasosa ( eli 2/3 ) ja naisista noin puolet on ylipainoisia. Luvut ovat hätkähdyttäviä eli jos 5,5 miljoonaa suomalaista painaa keskimäärin 70 kiloa, niin noin keskimäärin maassamme oli noin 150 miljoonaa kiloa ylimääräistä läskiä. Tietenkin kyseessä on karkea arvio ja käytin laskennassa lukua 40 prosenttia ylipainoisia. Luku on huikea ja siinä olen mukana minä myös läskeineni.

Lihavuudesta aiheutuvia terveyshaittoja ovat mm. tyypin 2 diabetes, sydän- ja verisuonisairaudet, kuten sepelvaltimotauti ja kohonnut verenpaine sekä tuki- ja liikuntaelinten ongelmat. Kun lisäksi lihavuus tutkitusti lyhentää vielä ikää, niin ongelmia piisaa, siis ainakin minulla, jolla on sydän varaositettu.

Kuitenkin jo 5 - 10 prosentin laihtuminen parantaa henkilön terveydentilaa. Terveydelle haitallisinta on vyötärölle kertyvä rasva eli ns. visikeraalinen rasva. Tämä on kuitenkin meillä miehillä yleisempää kuin naisilla, joille ns. päärynävartalo on tyypillistä, kun se meillä äijillä on kuin omenan kopio. Karkeasti sanottuna naisilla vyötärön ympärysmitan tulisi olla alle 80 senttiä ja miehillä alle 90 senttiä.

Laihduttaminen onnistuu helpoimmin , kun toimeen tarttuu mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Minulle on vielä suurempia ongelmia, sillä olen onnistunut vain vertaistukiryhmässä ja pussiruokinnan avulla. Siksikin olen  valinnut Hoikistamon ja siellä me slankaamme Slanka-tuotteilla. Hyvä!

Painonpudotuksen tärkeimmiksi keinoiksi yleensä luetaan ruokavalion järkeistäminen ja liikunta. Ruokavalion muutoksissa auttaa eritoten vähäkaloriset laihdutusvalmisteet kuten juuri Slanka. Ne helpottavat uuden oppimista ja antavat kohtuullisen nopeasti hyviä tuloksia, sillä tuloksien näkyminen vaa'an mittarilla on voimaksa kannustin laihduttamisessa.

Pitää kuitenkin muistaa, että muutos ruokavaliossa voi tietenkin laihduttaa ja se laihduttaa, mutta laihtuminen ei automaattisesti saa laihduttajan kroppaa kiinteäksi. Siihen tarvitaan liikuntaa. Kuitenkin lihasten kasvaminen näkyy jossain määrin negatiivisesti suhteutettuna painon putoamiseen. Lihasmassa näet kasvaa ja silloin tulee niitä lihaksiakin. Mutta lihasten hyvä puoli on se, että ne ja varsinkin niiden käyttö kuluttavat energiaa eli juuri niitä kaloreita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti