maanantai 28. tammikuuta 2013

Dieettipäivä II – 106


ASIAA 


Professori, sisätautien erikoislääkäri ja maamme huomattavin läskiguru eli Pertti Mustajoki on todennut laihduttajien pyrkivän kiloistaan eroon väärillä konsteilla.


Pienenä huomautuksena toteaisin, että itse olen joskus 1990-luvulla pudottanut painoani HYKSissä juuri Mustajoen oppien mukaisesti ja hänen valvonnassaan. Eli asiassa omaan kohtuullisen kokemuksen, varsinkin niistä läskeistäni.


Ensiksi Mustajoki ampuu alas erään yleisen harhaluulon. Se on meille kaikille laihtumista halajaville varmaan tuttu juttu, eli Mustajoen mielestä jollakin on esimerkiksi tapana nauttia joka toinen viikko pala täytekakkua kutsuilla, niin hän jättää täytekakun pois laihtuakseen. Sillä ei ole kuitenkaan käytännön merkitystä. Sillä paljon enemmän kaloreita jää saamatta, jos vaihtaa päivittäin juomansa kolme lasia kevytmaitoa rasvattomaan maitoon. Huomion pitäisi olla pienissä asioissa, joita tapahtuu monta kertaa viikossa, Mustajoki opastaa.


TEESITProfessorimme kuitenkin jatkaa tykitystään ja varoittaa laihduttajia seuraavilla teeseillä:


1. Liikaa tavoitteita

Mustajoen mukaan yleinen laihduttajien virhe on pyrkimys valtaviin ja liian suuriin muutoksiin elämäntavoissa. Vaikka siten pystyisikin pudottamaan painoa, kilot tulevat usein takaisin. Mustajoki suosittaa tekemään mieluummin pieniä muutoksia, jotka vähentävät päivittäisiä kalorimääriä ja siten johtavat vakaaseen painonhallintaan.


2. Kausilaihdutus

Vältä sellaista ns. kausilaihdutusta, jossa pudotat kilot ja palaat sitten entiseen elämäntapaan. Mustajoki suosittaa laihduttajia pyrkimään pysyviin muutoksiin.


3. Laihdutusvalmisteet

Pertti Mustajoen mukaan laihdutusvalmisteet voi unohtaa. Hänen mukaansa tutkimukset ovat osoittaneet, ettei niistä ole käytännössä iloa.


4. Kaloreiden kyttääminen

 Kalorien tarkka laskeminen on hankalaa, joten se voi antaa laihduttajalle epärealistisen kuvan. Kannattaa kuitenkin pohtia, mitä ravintoarvoja omissa ruoissa on, jotta osaa valita kevyemmät vaihtoehdot. Ei pidä kuitenkaan unohtaa ravinnon laimentamista eräänä keinona välttää liiallisia kaloreita.


5. Liian suuret annokset

Hiilihydraattien vahtaamisen sijaan Mustajoki kehottaa kiinnittämään huomion annoskokoon. Useat ovat tottuneet syömään isoja annoksia, vaikka nälkä lähtisi vähemmälläkin. Eli pienemmän annokset ja ehkäpä useammin.


6. Hyötyliikunnan unohtaminen

Älä unohda hyötyliikuntaa, koska sillä saa helposti suuremman tehon kuin pari kertaa viikossa tapahtuvalla kuntoilulla.


7. Liian tiukka dieetti

Hyvin niukkaenergisellä dieetillä keho polttaa rasvan lisäksi lihasta, mikä voi heikentää terveyttä ja toimintakykyä. Yleensä ja varsinkin ongelmalaihduttajien pitäisi neuvotella aina kaikesta laihduttamisesta hoitavan lääkärin tai lääkäreiden kanssa.


8. Yksipuolinen liikunta

Harrasta muutakin kuin juoksemista. Laihduttaja voi vähentää lihasmassan katoamista voimaharjoittelulla. Lihavalle henkilölle juokseminen voi olla nivelien kannalta jopa kohtalokasta. Uiminen ja pyöräilyt sopivat paremmin.


9. Aamupalan unohtaminen

Moni laihduttaja syö liian kevyesti aamulla ja päivällä, mikä kostautuu kovana nälkänä illalla. Usein mennään jopa ahmimisen puolella kun ilta saa.


10. Pettymys retkahtamisesta

 Useat laihduttajat ajattelevat, että eri ruokalajit ovat kiellettyjä tai sallittuja, vaikka niin sanottujen kiellettyjen ruokien kohtuullisella syömisellä on pieni vaikutus. Sortumisen ei pitäisi johtaa pettymykseen, joka uhkaa koko elämänmuutoksen toteutumista. Eli moottoritiellä ajaessaan laihduttaja voi joskus jopa poiketa levähdyspaikalle. Kunhan vaan sitten muistaa jatkaa moottoritiellä, eikä jää oleilemaan lävähdyspisteeseen.


SIIS…


Eli näin ovat marjat Suomen parhaan asiantuntijan mielestä ja tietenkin minä uskon häneen kuin seinään. Olen itse lisännyt asioihin näkemyksiä, jotka olen Mustajoelta saanut kirjallisesti ja sanallisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti