keskiviikko 16. tammikuuta 2013

Dieettipäivä II – 095


Lääkäriaseman kalusto paikoillaan, vain taulut puuttuvat.
Juuri tämän kaluston vein Leville marraskuun lopulla. 
PÄIVÄ

Jostain kumman syystä tämä päivä ei ollut kovin liikkumiseen painottuva. Kroppani, vaikka se iso ja massiivinen onkin, ei kestänyt edes ajatusta kovasta kuntorääkistä. Suosiolla siis jätin suorittamisen huomiseksi. Onhan tänään valmistauduttava huomiseen verikokeeseen. Tässä mitä parhain tekosyy hillitä tekemisiään tai ainakin rajoittaa niitä.

Olin kuitenkin reipashenkinen ja harrastin ihan tavallista liikkumista. Eli pakkaskävelyä suoritin. Matka kohdistui terveyskeskukseen, postiin, apteekkiin ja sekatavarakauppaan. Ei siitä nyt kilometrejä tullut, mutta yleensä ajan pakkaspäivänä tuonne kyläkeskukseen autolla. Nyt kannoin painavan ostoskassikin ihan omin käsin aivan kotiin asti.

TV ja LÄSKIT

Millaisen kuvan tuo toosa antaakaan ohjelmissaan laihduttamisesta ja painonhallinnasta? Läskit ovat jopa hyvin suosittua viihdettä televisiossa ja juuri tuo asian viihteellisyys tekee siitä melkoisen negatiivisen. Läskien lähdettäminen on aina hankalaa ja runsaasti ponnistuksia vaativaa.

Erittäin negatiivista noissa laihdutus- tai painonpudotusohjelmissa on niiden tapa käsitellä henkilön ylipainoa vain tämän yksilön tyhmyydestä ja/tai laiskuudesta johtuvaksi.

Itsekin laihdutusohjelmia tehnyt Anette Palssa toteaakin, että pääsääntöisesti noissa ohjelmissa tapahtuva painonpudotus on enemmän kuin tilapäistä. Kun kamerat sammuvat ja kukaan ei tule vaatimaan ja vahtimaan, niin moni palaa vanhoihin tottumuksiin, vaikka kuinka olisi vannottu, ettei näin käy. Tämä on tietenkin tutkimuksen ja psykologian valossa ihan ymmärrettävää ja jopa normaalia toimintaa. Liian rankan dieetin ja ulkoisen kontrollin jälkeen, keho pyrkii palauttamaan painon lähtötilanteeseen (tai hiukan yli) ja mieli haluaa ottaa taas ohjat omaan käsiin.

Ehkä erään keskeisenä syynä tähänkin on se, että ohjelmissa ei juurikaan käsitellä esimerkiksi lihavuuteen johtaneita syitä ja niitä suuria muutoksia, joita laihtuminen saa ihmisen kehossa aikaiseksi. Eli puuttuu kaksi oleellista asiaa kaikista laihdutusohjelmista. Näin voisi kyse olla eräänlaisesta laihdutuskuurista, joka alkaa pisteestä x ja päättyy pisteeseen y. Sen jälkeen ei ole mitään, ehkä tulee, ja suurella varmuudella se tulee, tuleekin vedenpaisumus, eli kilot takaisin ja jopa korkojen kanssa.

Lopputoteamuksessaan eräässä kirjoituksessaan Palssa toteaa:
Näissä ohjelmissa on tullut itsellenikin paljon uutta mietittävää ja toivoisin, että kansan syvät rivitkin ymmärtäisivät, että emme ole samalla viivalla painonhallinnan suhteen: toiselle syömisen hallinta on vaan helpompaa ja toiselle haastavampaa. Tähän vaikuttaa perimä, fysiologia ja psyyke - jopa persoonallisuus. En tarkoita, etteikö jokainen voi hallita painoa, mutta joillekin se on todella haastavaa. Kyse ei ole itsekurin puutteesta tai tyhmyydestä, vaan asia on paljon monimutkaisempi, Palssa huomauttaa. On varmasti niitä, jotka ovatkin laiskoja ja tyhmiä, mutta uskallan väittää, ettei heitä lihavien keskuudessa ole yhtään enempää kuin normaalipainostenkaan.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti