sunnuntai 13. tammikuuta 2013

Dieettipäivä II – 092

Kirjailija Samuel Becketin kirjahylly.
LÄSKIMME

Kuten kaikki hyvin tiedämme, niin meitä on moneksi. Varsinkin meitä joiden ongelmana ovat liiat läskit. Lisäksi varmasti minua itseäni ja ehkäpä muitakin on helppo höynäyttää. Eivät siinä auta akateemiset ansiot eikä oppiarvot kun haluaa päästä läskeistä eroon.
Jokainen media on pullollaan neuvosta mitä laihtua nopeasti upeasti ja ennen kaikkea helposti. Tiedän ihan omakohtaisesti, että se ei koskaan ole nopeaa saati sitten helppoa. Muuten televisiossakin on jos minkämoista juttaa kertomassa miten pitää asia hoitaa ja miten pitää elää. No, rahastahan jokainen laulaa varmaan maksan lauluja ja veisaa opittua virttä.
Kuitenkin eräässä kirjoituksessa, joka vaikuttaa aika tasapuolisesta ja oikeamieliseltä on listattu sellaisia dieettejä, joihin ei noin pääsääntöisesti pitäisi hurahtaa. Niitä tuon kirjoituksen mukaan ovat:
Esimerkiksi voidaan mainita paleoruokavalio ja veriryhmädieetti.

Aika ajoin näet julkisuuteen pelmahtaa uusia ja ihmeellisiä dieettejä, jotka perustuvat milloin veriryhmään, milloin tietyn ruoka-aineen poisjättämiseen. Näistä useat kuurit tuntuvat purevan aluksi, mutta lopputulos on usein masentava. Harva pystyy pitämään outoa ruokavaliota yllä pitkään, toteaa laatulehti Huffington Post.

Huffington Post pyysi kahta ravitsemusasiantuntijaa kumoamaan laihtumiseen liittyviä myyttejä. Lehden pyynnöstä Janet Brill ja Nicolette Pace listaavat nyt hölmöimmät uskomukset.

Veriryhmädieetti
Dieetti perustuu siihen, että kullekin veriryhmälle on oma ruokavalionsa. Brillin ja Pacen mukaan asiasta ei ole mitään tieteellistä näyttöä. Jotkut tosin saattavat laihtua dieetillä, mutta se johtuu siitä, että ruokavaliossa on vähemmän kaloreita aiempaan verrattuna.

Luolamiesdieetti eli paleodieetti
Esi-isämme kuolivat nuorina. Tarvitseeko muuta sanoa? Mutta mehän elämme keskimäärin jopa kolme kertaa pidempään.

Yhden ruoka-aineen poisjättäminen
Jos jättää jonkin ruoka-aineen kokonaan pois, sen todennäköisesti korvaa jollakin muulla.

Viljojen ja viljatuotteiden vältteleminen
Vain keliakiaa sairastavien kannattaa vältellä kaikkia viljatuotteita. Jos laihtuu jättämällä viljat pois, kyse on todennäköisesti siitä, että syö aiempaa vähemmän kaloreita.

Ei proteiinia ja tärkkelystä yhtä aikaa
Tämä oli 1980- ja 90-luvulla yleinen trendi. Vatsa ei kuitenkaan välitä, missä järjestyksessä sinne ruokaa tulee. Se alkaa pilkkoa kaikkea samaan tyyliin.

Vauvanruoat
Piltti tai Bona on tarkoitettu vauvoille, eikä aikuinen saa niistä tarpeeksi proteiinia tai makuelämyksiä.

KUNTOILU
Tänään onnistuin sittenkin voittamaan oman laiskuuteni ja ryhdyin fillaroimaa tuolla kotipolkimella. Se kyllä jo loppuvaiheessa jo piti sellaista rätinää ja rotinaa, että todella pelkäsi koko fillarin hajoavan ja sortuvan altani.
Fillarointini kesti kaikkiaan 1:11, mikä mielenkiintoinen luku syntyikään. Kaloreita kulutin 774 ja huippuharjoitusvaikutus oli 2,5/5 eli ylläpitävä. Mielestäni kuitenkin hikoilin yhtä paljon kuin niilläkin kerroilla kun tuo vaikutus on ollut kehittävä. Keskisyke oli 113 eli todella hienoa, Maksimisyke oli 133 ja minimisyke  oli tasossa 76 sykettä minuutissa.

SLANKA
Tapani mukaan otin pussin Slankaa tämän blogin kirjoittamisen juomiseksi. Sektin sen tavanomaisessa sekoittajassa ja sitten käänsin sen Tuppervaaran litran muovipulloon ja täytin lopun vedellä ja ravistin. Istuin kirjoittamaan mielessäni miellyttävä hetki Slanka vaniljan kanssa.

Joten oli vain erehtynyt, sillä ensimmäinen makuaistimus totesi juoman vihanneskeitoksi. Hätiä mitiä. Lähdinkin keittiöön ja maustamaan keittoa tarvittavilla lisillä. Ja hyväähän siitä tuli, vaikka litran sitä kylmänä join. Oikeastaan se oli yllättävän hyvää ja maistuvaa.
Eli tämän kokemuksen jälkeen voi lämpimästi suositella kylmää Slankan vihanneskeittoa litran annoksena. Se oli, jos ei nyt yhtä makuisaa kuin vanilja, niin ainakin hyvin sopivaa minun makuuni.

5 kommenttia:

 1. Heippa Oscari!

  En ole unohtanut! Ilomielin tänne tupsahdin lukemaan kuulumisiasi. Ilmeisesti voit hyvin ja Slanka maistuu? :) Hyvä hyvä!

  Minulla oli varsin raskas ja työn, vaalien ym. täyttämä syksy. Vedin itseni melko piippuun syksyllä, mutta taas on uutta puhtia - valoa ja kevättä päin! :)

  Slanka-hommiin en enää uskalla ryhtyä, mutta elämäntapamuutosta haen ravintoterapeutin ruokavaliolla ja kuntosaliohjelmalla. Huomenna vaa'alle. Saas nähdä kuin käy...

  Viethän terkut hoikistamoon, että hengissä ollaan ja kiirettä pukkaa. :) En ole siis unohtanut!!!

  Tsemppiä Sinulle Oscari! Paljonko on matkaa Versaceen, vai onko tavoite saavutettu?

  VastaaPoista
 2. Täti Opelle kaunis kiitos. Olemme me toki läsnäoloasi ja herskyvää nauruasi kovin kaivanneet. Kaipaamme varmasti vastakin. Matkaa Versaceen toki vielä on, on ollut matkassa takaiskujakin ylen runsaasti.

  Kuitenkin opettamisen ja elämän iloa Täti Opelle me toivotamme riemuisevin mielin!

  VastaaPoista
 3. Korjaanpa vielä tuota aikasempaa kommenttiani, jonka yön pikkutunneilla silmät ristissä rustasin. Uskallusta kyllä olisi lähteä vielä Slankan matkaan ja suosittelen kaikille niille, jotka haluavat päästä pikaisesti liikakiloista. :)

  VastaaPoista
 4. Siis vanhana velhona, olenhan Folkungien Bjalbo -sukua ja huonetta, jos he niin ketkä ovat tunnettua maahiaisten sukua ja hallitsivat jopa tuota paljon puhuttua maahisten valtaisaa aarretta. Siina samalla lähes koko keskiahan RUotsin valtakuntaa sen yhdistettyään.

  Joten täti Ope kiltti, ehkäpä sinulla on tulevaisuuteen tähtääviä joitain vielä suurempi ajatuksia kuin jokin materiaalinen aarre. Pitäkäämme se ihan meidän maahisten sukuisten tietona ja hymyillään yhdessä ;)

  VastaaPoista