perjantai 4. marraskuuta 2011

Dieettipäivä 25


Rasvojen sijainti ihmiskehossa.

Tänään on ollut tavallinen normipäivä niin laihduttamisessa kuin elämänmenossa yleensäkin. Kuitenkin pitkään on mieltäni vaivannut viskeraaliset rasvat ja niiden määrä omassa minässäni. Olen yrittänyt selvitellä asiaa ja jotain olen onneksi löytänytkin.

Kuten jo olen yrittänyt dieettini tai painonhallintani ensimmäisinä päivinä kirjoittaa niin viskeraaliseksi rasvaksi kutsutaan sisäelinten ympärillä olevaa ihonalaista rasvaa. Suuri viskeraalisen rasvan määrä yhdistetään usein isoon vatsaan ja tällöin puhutaan keskivartalolihavuudesta ja omena-tyyppisestä lihavuudesta. Tämän rasvan liiallinen kerääntyminen vyötärölle on useissa tutkimuksissa osoitettu olevan erinomaisen vaarallista ihmisen terveydelle. 

Näin vyötärölihavuus, jonka aiheuttaa tuo viskeraalinen rasva (kuvassa selvitys rasvan sijainnista), on siis lisännyt moninkertaiseksi vaaran sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin sekä tyypin 2 diabetekseen.  Vastaavasti  ns. subkutaaninen rasva kerääntyy myös muualle ihonalaisiin paikkoihin kuten olkavarsiin, lanteisiin ja reisiin, tietysti myös vatsan seudullekin.

Itselleni tuli lähtöarvoksi viskeraalisten  rasvojen osuudeksi luku 27. Yritin selvittää mitä se tarkoittaa koska tämän viikon mittauksessa se n lukema oli jotain yli kaksikymmentä, mutta kuitenkin vähemmän kuin tuo 27.
Ja jotain selvisikin. Keskivartalolihavuus eli  Visceral  Fat Level ilmaistaan lukuarvona 1 – 59 ja se ilmaisee rasvan määrän. Vaikka rasvaprosentti olisikin muuten alhainen, niin vatsan alueella se voi silti olla korkea. Rajaarvot lukemalla ovat: terveellinen alue 1 – 12, sekä epäterveellinen alue 13 – 29. Eli alkupunnituksessa luku on reilusti epäterveellisen puolelle ja siksi Annen huoli on todella ymmärrettävä. Vieläkin luku on reilusti riman kehnommalla puolen, mutta parempaan suuntaan ollaan menossa.

Mutta näillä eväillä eteenpäin ja sammutetaan tulta mahdollisuuksien mukaan, tai ylitetään ne mahdollisuudet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti