lauantai 12. marraskuuta 2011

Dieettipäivä 33


Ihmeitä tapahtuu,yksi maailman kuvimmista
autiomaista puhkesi äkisti kukkaloistoon.

Tänään on jo nenästä tuleva aines osoittanut vähentymisen merkkejä, se on osittain jopa lopahtanut kokonaan. Vielä kuitenkin keuhkoissa rohisee ja yskä on melkoisen kovan oloinen. En vieläkään uskalla edes haaveilla mistään liikkumisesta, saati sitten suorittaa jotain. Eli on ollut aivan tavallinen päiväilman minkään moisia erikoisia tapahtumia.

Tänään olisi ehkä syytä käsitelle toista eilisen luettelon mielihyvähormonia eli serotoniinia, joka on verihiutaleita vapauttava ja verisuonia supistava kudoshomoni ja aivojen välittäjäaine. Se vaikuttaa mielialaan ja jossain määrin ihmisen uneen. Serotoniinin vajaus elimistössä voi ilmetä alakuloisuutena, apatiana, masennuksena sekä kroonisena väsymyksenä.

Kuten muutkin hormonit, niin serotoniini on monitoiminen se säätelee ihmisen ruoka- ja seksihaluja eli sen puute voi aiheuttaa ruokahalun ja makeanhimon lisääntymistä. Siksi sen puute on eräillä syöpöillä syynä lihavuuteen. Se ei kuitenkaan voi eikä saa olla selitys läskeille. Elimistön liika serotoniini voi aiheuttaa ihmisen seksuaalisen halukkuuden vähenemistä ja samalla vähentää hänen kykyään kokea seksuaalista nautintoa.

Serotoniinin määrään voidaan vaikuttaa erilaisilla kemiallisilla lääkkeillä. Yleensä sitäsaadaan ravinnosta,mutta suomalainen maaperä on tunnettu serotoniiniköyhyydestään joten sitä lisätään joihinkin ruoka-aineisiin.

Yleensä aivojen välittäjäaineet kuten dopamiini ja serotoniini ovat mielenkiintoisia vekkuleita. Nykyinen tiede ja sen erinomaiset uudet vehkeet ja vempeleet mahdollistavat entistä syvällisemmän perehtymisen mm. näihin välittäjäaineisiin. Kaksi tuttavaan on viettänyt aikaansa näitä tutkiessa ja toinen on ahkeroinut mm. Turun yliopiston PET-laitteen parissa. Sen avulla hän pyrkii selvittämään mikä välittäjäaineen hapoissa on pielessä kun ihminen kärsii skitrofrenista. Jos ja kun tämä ongelma joskus ratkeaa, niin on mahdollista kehittää entistä tarkempi täsmälääkitys myös tähän tautiin.

Ihmeellinen on ihminen ja ihmeellistä on häntä tutkivat tiedekin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti