keskiviikko 16. marraskuuta 2011

Dieettipäivä 37


Tuleeko minusta futari Ronaldinon oloinen ja näköinen
 kun saan ylleni kaapissani olevat Armanin farkut,
kuten Ronaldinolla on?

Sama kaiku on askelten, vaan tunnistammeko sen? Eli päiväni on ollut melkoisen tasainen eli ei mitään suuria mäkiä tai vuoria ole matkalle tänäänkään kertynyt. Soin lounaaksi sallitun määrään kanafileettä, vaan ei se maistunut lainkaan. Olin jopa vastenmielinen moisen suhteen. Tuli mieleen opiskeluvuodet Ranskassa, jossa vähintään joka sunnuntai suoriin kanssa. Se ei tosin ollut mitään esipakattua broileria, vaan itse tapettua ja höyhennettyä kanaa. Yksinkertaisesti en vaan pitänyt lounaastani.

Tyydyttäydyn vastedes toisenlaisiin ravintoihin. Oma vihanneskeitto on aivan rautaa ja samoin on ihan tavallinen vihanneksista tehty sekasalaattikin. Muuten se Annen myymä valkosipulisuola yhdessä hyvän balsamicon kanssa salaattikastikkeena on todella rautainen yhdistelmä. Siitä minä todella pidän.

Lisäkalorinkulusta ei ole suuremmin tänäänkään harrastettu. Yksinkertaisesti liian tukkoisten nenän ja keuhkojen tähden. Huomenna olisi kuitenkin pyrkyä mennä sitä aiemmin mainittua hyvillä lupauksilla päällystettyä tietä pitkin eli koettaa kepillä jäätä ja samalla polkaista jonkinmoisesti fillarilla ja ehkä uida pinnan alla päätä pitäen. Mutta saa se nähdä, joka huomisen on ja elää.

Maanantaina Anne kertoi meille ansiokkaasti motivaatiosta, sen tärkeydestä ja vaikutuksesta laihduttamisen onnistumiseen sekä sen jälkeiseen koko elämän jatkuvaan painonhallintaan. Nyt haluan vielä pohdiskella sitä miten tuota motivaatiota voidaan ohjailla sekä minän itsensä että ulkopuolisten toimesta.

Rien n'est plus insondable que le système de motivation derrière nos actions”.

Näin toteaa Roger Moyson teoksessaan: Le Coachin – Développer le potential de se collaborateurs. Asia ei ole lainkaan pahasti todettu ja se menee suomeksi suunnilleen seuraavasti:Mikään ei ole käsittämättömämpää kuin meidän toimintojemme takana oleva motivaatiojärjestelmä”.

Kyse on siis jälleen monisyisestä asiasta ja usein todetaankin, että me emme vielä täysin hallitse ja ymmärrä miten motivaation ohjaus toimii. Usein kysymyksen pohdintaa ja tutkimusta pidetään ns. pseudotieteenä. Mutta ehkä on parasta ottaa esimerkkiä elävästä elämästä

Internetissä surffaus on muodostunut ongelmaksi monella työpaikalla. Työnantajat ovat huolestuneet ilmiöstä. Useat käyttävät kategorisia kieltoja ja toiset ovat asettaneet vain rajoja puuttuneet vain räikeisiin väärinkäytöksiin. Sama koskee myös monia kotikäyttäjiä niin Internetin, videopelien ja jopa televisionkin suhteen. Mistä tämä käytös johtuu ja mitä sille voi ja pitää tehdä?

Vastaus tuohon tietenkin en,että kyse on itseään vahvistavan silmukan läsnäolosta. Nuo mainitut toimet aikaansaavat positiivisen tunnereaktion ja samalla endorfiinin purkautumisen. Kun lisäksi tiedetään että aivojen hermoverkkojen yhteydet vahvistuvat kun niitä harjoitetaan samalla toistuvalla tavalla, ei uudella ja erilaisella. Näin päivittäinen tapa ajan mittaan synnyttää psyykkistä riippuvuutta ja siitä riippuvuudesta on vaikea päästä eroon. Tämä riippuvuus on varmaan kaikille laihduttajille hyvin tuttu asia, samoin niistä riippuvuuksista eroon pääseminen tai paremminkin eroon oppiminen.

Keskeisintä onkin kysymys siitä, mikä aiheuttaa nuo positiiviset reaktiot? Lisäksi miten me saadaan motivoitua itsemme oppimaan pois aiemmista ja muodostamaan uusia positiivisia reaktioita? Nähdäkseni ainakin minulle itselleni eräskeskeinen keinoon juuri vertaistukiryhmä ja siinä saatu virikkeistö ja sen omaa motiivitaustaa vahvista vaikutus. Kaikilla tämä ei varmaankaan ole samoin sillä onhan aina oman tiensä kulkijoita ja me ihmiset olemme niin perin erilaisia. Yhteistä meillä on vain liiat läskit, mutta jo sen määrä vaihtelee ja pudottamisen määrässä on vielä suurempaa vaihtelua.

Eli meidän pitäisi oppia tuntemaan juuri ne mielihyvän lähteet, jotka ovat kullekin yksilölle ominaiset ja erilaiset. Meidän pitäisi pystyä niiden analysoinnin pohjalta luomaan uudet mielihyvän lähteet ja motivoida itsemme, muiden avustuksella (ainakin minun kohdallani näin on) toteuttamaan näitä uusia mielihyvän aiheuttamia asioita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti