maanantai 14. marraskuuta 2011

Tapaaminen 6 ja dieettipäivä 35


Tänään asentamani Puupappojen tekemä lintulauta.

Rakastan sinua Anne, näin totesin tänään tapaamisessa kun punnitus oli ohitse ja lupasin toteamukseni ja tunnustukseni myös kirjallisesti. 

Ei se paino nyt niin hirveästi ollut pudonnut, oli kuitenkin. Itse olisin odottanut sen jopa nousseen jonkinmoisen verran, en ole näet pystynyt flunssalta kovastikaan liikoja kaloreita kuluttelemaan. Paino oli siis 134,8 kiloa.

Ratkaisevaa tuossa pudotuksessa on se, että tuo maaginen 10 prosentin pudotus meni rikki. Sen pitäisi olla ja se todellisuudessa on hyvin merkityksellinen terveydelleni. Onhan verenpaineeni laskenut ja ehkä on jopa syytä vähentää siihen saatavaa lääkitystä. Ensimmäisenä lähtee nesteenpoistoon tarkoitettu lääke, niin muistelen lääkäritädin todenneen.

Itse tapaaminen oli aivan yhtämielenkiintoinen ja kannustava kuin aiemmatkin. Tänään vastatajusi, että kanssalaihduttajani,joka on tervakoskelainen hurmaavan nuori nainen, on pudottanut todella rajusti painoaan. Siitä hänelle suuri ja kaunis tunnustukseni! Kunhan minäkin pystyisin vastaavaan läskinlähdetykseen? Oli siellä toinenkin nuorehko nainen, joka oli todella timmissä kunnossa. Hän oli urakoinut 25 kiloa läskejään pois. Mutta kilomäärä ei ole niin merkityksellinen, sillä hän oli todella pienikokoinen ja varmasti pudotuksessa on hänellä ollut todella suuri urakka. Siis kaksi hienoa naista, jotka loivat uskoa pudotuksen hallintaan.

Päivän teemana oli motivaatio. Tuo motivaation on mielenkiintoinen ja monitahoinen asiakokonaisuus. Se ei ole yksiselitteinen, eikä ulkoapäin käskytettävä, vaan se on sisäsyntyinen ja ulkopäin kannustettava ja tuettava. Nyt tekstiä lyhyesti motivaatiosta ja jatkossa hieman enemmänkin, ehkä. Sillä asiassa riittää toki selvitettävää.

Motivaation on siis psykologiassa todettu käyttövoimaksi, joka on syynä kaikkien elävien eliöiden toimintaan. Motivaation käsitettä käytetään kuvaamaan

  1. sitä, mikä aktivoi organismin eli aktivaatiota.
  2. sitä, mikä saa organismin valitsemaan juuri tietyn vasteen tai käyttäytymisen eli valinta/selektio ja ohjaaminen,
  3. sitä, miksi eliö vastaa samaan ärsykkeeseen välillä eri tavoin eli valmius vasteeseen.

Yksinkertaisesti motivaatioteorian tulisi pystyä vastaamaan kysymykseen ”miksi käyttäydymme siten kuin käyttäydymme”.

Yleisesti ehdotetaan motivaatioteorioiden erääksi jaoksi ns. push-pull-diktomiaa. Näissä toisessa teoriassa oletetaan jonkin työntävän eli että organismin sisäinen muutosvoima on toiminnassa. Toisessa teoriassa on jokin joka vetää organismin ulkopuolella, näitä ovat siis perinteiset rangaistukset ja palkkiot. Hedonistisessa motivaatioteoriassa yhdistyvät korostus organismin pyrkimyksestä nautinnon tavoitteluun ja ahdistuksen sekä kivun välttämiseen. Tämä hedonistinen teoria ehkä on kaikkein tyypillisen, ainakin minulle itselleni, teoria. Tietenkin myös molemmat työntö- ja veto-teoriat ovat sovellettavissa myös minuun itseeni.

Tärkeitä motivaatiokäsitteitä ovat mm. vietti, tarve, tavoite,vaisto, kalusaaliatribuutio ja flow. Niistä tulevaisuudessa enemmän.

Päivän aikana sain toki asennettua asuintalomme pihalle lintulaudan. Se on tehty kelohongasta ja siihen mahtuu noin kaksi ämpärillistä linnunsiemeniä. Tekijänä toimivat Puupapat Pydasjärveltä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti