perjantai 11. marraskuuta 2011

Dieettipäivä 32


Hämeenlinnan Laivaranta ilmeisesti 1900-luvun alkupuolella.
Kuva on Kaupunginmuseon kokoelmista.
Olo alkaa vaikuttaa vähänparemmalta, eli elämä taitaa sittenkin jatkua. Vaan osaanko käyttää tämän jatkoaikani oikein ja kunnolla, sillä tuskin minulle uutta elämän jatkoaikaa enää suodaan. Olin siis vierailulla J.R:n, eli terveydenhoitajan luona. Vaaka heilahti ja sitten tuli vuoriin verikoe. No INR lukema oli hivenen noussut, mutta lääkitystä jatketaan samaan malliin. Viikon saan olla koevapaa ja vasta tulevana perjantaina kutsu käy.

Oikeastaan pitäisi puhua monimutkaisesta asiasta, joka on oman kompetenssini ulkopuolella. Aloitetaan kuitenkin kysymyksellä, jonka esitti erän nuori oppilaani kun asiantuntija kertoi heille aivojen mielihyväkeskuksesta. Neiti näet kysyi: miten masokisti voi muuntaa kokemansa kivun mielihyväksi? Yritetään selvittää asiaa, vaikka kyse olisi vain ja yksinkertaisesti laihduttamisesta.

Ihmisen aivoissa toimivat ns. mielihyvähormonit, jotka muodostavat tuntemuksistamme mielihyvän tuntemuksia. Näitä hormoneja ovat:
  • Dopamiini
  • Serotoniini
  • Endorfiini
  • Noradrealiini

Tänään käsittelen dopamiinia, joka on keskeisin mielihyvähormoni. Sen keskeinen rooli on tunteiden sääntely. Esimerkiksi alkoholin nauttiminen, seksi ja jopa nautinnollinen ruoka nostavat aivojen dopamiinitasoa. Ihminen yleensä haluaa aina vain lisää auvoista tunnetta. Näin rakastunut, alkoholisti tai syöppö ovat kukin dopamiinikoukussa ja haluaa säilyttää tuon ihanan hyvänolon tunteensa ja hienon huuman. Kun suhde vakiintuu niin se myös laimenee ja siten dopamiinitaso laskee. Kuitenkin koukkuun jääneelle ei seesteinen taso riitä,vaan hänen täytyy tavoitella vain lisää ja lisää mielihyvää.

Näin kaikissa näissä addiktioissa,kuten liikasyömisessäkin eli syöppöydessä, toleranssi nautinnon saamisen suhteen nousee ja ihminen haluaa aina vain isompia ja isompia annoksia eli enemmän ja enemmän kuin ennen saadakseen aikaisemmin saavutetun mielihyvätason. Näin siis ihmisen kipuherkkyys ja kääntäen verrannollinen aivojen dopamiinipitoisuuteen. Mielihyvän pyörteessä ei satu eikä mikään tai missään kolota.

Näin ainoakeino tavallaan mielihyväkeskuksen ja dopamiinitason nostamiseksi aivoissa on mielihyvää tuottavan toiminnan muuntaminen toiseksi. Näin siis syöpön pitää korvata syömisestä nauttiminen vaikkapa sormen imemisellä tai liikunnalla tai vaikkapa jatkuvalla siivoamisella. Näin tekee juuri se masokistikin, joka on korvannut hyväilyn vaikkapa ruoskan läimäyksillä. Kuitenkin hän saa dopamiinitasonsa nousemaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti