keskiviikko 9. marraskuuta 2011

Dieettipäivä 30


Omron BF-511 kehonkoostumusmittari
Jälleen olen kokenut tavanomaisen flunssapäivä. Olen kuitenkin jaksanut vääntäytyä hankkimaan perustarvikkeita veljelleni, joka lähtee huomenna ajamaan kohde Levin korpea. Tämä perustarvike käsittää Lopen sipuleita, porkkanoita, punajuuria ja Viralan kananmunia. Melkoinen lasti todellisuudessa. Urheilemisesta ei ole edes ajatusta syttynyt mielessäni ja minkäänmoinen aalto ei ole uimisminässäni värähtänyt.

Nyt kuitenkin on vanhan lehtorin taas aika astua esiin ja virittää moralismin saarnansa.

Ihmisillä on pääsääntöisesti tyypillisinä lajipiirteenä erottaa toisistaan hyvä ja paha, Se ilmenee eräänlaisena moraalisena arvostuksena ja puhkeaa kukkaan vähän jokaisen asian suhteen. Miten helposti me lajittelemme ympärillämme olevat asiat noihin kahteen luokaan. Useat eläimet kyllä erottavat hyvän ja pahan, mutta se on enemmänkin kykyä erottaa uhka ei-uhkasta ja vaara ei-vaarasta. Samaa jaottelua harrastamme kun lajittelemme asiat ja jopa ihmisetkin kavereihin ja ei-kavereihin.

Näin laihduttajan ja yleensäkin painonhallitsijan kaveri, jopa yksi parhaista kavereista on vaaka. Yksinkertainen tai jopa vähän moninaisempi tapa saada tietoonsa miten paljon minäni painaa. Siitä voi päätellä monia eri asioita ja joissakin vaakamalleissa punnitsemisen lisäksi tulee paljon muutakin tietoa ihmisen fyysisestä minuudesta.
Tuolla aiemmin valittelin eri vaakojen antamista lukemista, joissa on todella suuriakin eroja. Tapaamistani vaaoista kaikkein ystävällisin ja asiakkaalle suosiollinen on ollut uimahallin miesten pukuhuoneen vaaka. Sen voittanutta kiltteydessä ei todellakaan ole. Tuo vaaka näyttää vähintään kolme kiloa vähemmän kuin mikään muu punnitsemisväline. Joskus se erehtyy lähes kymmenisen kiloa. Mukka se saa ainakin laihduttajan uskomaan omaan menestymiseensä painonpudotuksen kivisellä polulla, joka vielä on kaita ja vaikeakulkuinen.

Ehkä tärkeitä olisi punnita samalla laitteella säännöllisesti ja seurata oman painon kehittymistä. Painonhallinnan ammattilaiset,kuten professori Mustajoki, suosittelevat punnitsemista joka päivä. Mustajoki toteaakin aiemmin mainitussa kirjassaan: ”Jatkuva painon seuranta on laihtumistuloksen ylläpidossa aivan keskeinen menetelmä. Vaaka on ainoa tapa tietää, miten energiatase toimii.”

Päivittäistä punnitsemista, esim. viikoittaisen sijaan, hän puolustelee seuraavasti: ”Punnitseminen kerran viikossa riittä hyvin energiataseen seuraamiseksi, mutta kokemukset lauhdutusryhmistä osoittavat, että punnitseminen joka päivä on useimmille parempi. Samaan tapaan kuin hampaiden pesusta, tulee päivittäisestä punnitsemisesta helpommin luonteva tapa kuin viikoittaisesta punnitsemisesta. Viikoittainen vaa'alla käynti keskeytyy helposti loman, matkan tai jonkin muun syyn vuoksi, minkä jälkeen sitä ei enää tule aloittaneeksi uudelleen.”

Myös nestetasapainon vaihtelun vuoksi päivittäinen tapa on parempi kuin viikoittainen. Jos vaaka näyttää esim. kilon lisäpainoa viikon välein punnittaessa, niin seuraava viikko on suurta epävarmuuden aikaa koko painon suhteen. Eli kerran päivässä vaarin ottaminen vaa'an näytöstä on parempi kuin viikoittainen vaikerrus.

Nykyisin melko kohtuullisella hinnalla saa hankituksi todella monipuolisia vaakoja. Oikeastaan nämä laitteet eivät ole enää vaakoja vaan eräänlaisia kehonkoostumusmittareita. Esimerkiksi oheisessa kuvassa oleva Omron BF-511 laite omaa seuraavat ominaisuudet:
 • Se on kliinisesti validoitu perhemalli: ja sallii jotkut mittaukset jo 6-vuotiaasta lähtien
 • Enimmäispaino, jonka vaa'alla voi punnita, on 150 kg
 • Siinä on 8 pisteen kehonmittaustekniikka käsistä ja jaloista
 • Sen antamat mittaustulokset ja -luokitukset:
  • Sisäelinten ympärillä oleva rasva (18-80 vuotta)
  • Luustolihasprosentti (6-80 vuotta)
  • Sisäelimien rasvamäärän luokitus (18-80 vuotta)
  • Luustolihasprosentti -luokitus (18-80 vuotta)
  • Kehon rasvaprosentti (6-80 vuotta)
  • Kehon rasvaprosentti -luokitus (6-80 vuotta)
  • Lepoaineenvaihdunta (6-80 vuotta)
  • Painoindeksiluokitus (6-80 vuotta)
  • Painoindeksi (6-80 vuotta) - Paino
 • Siinä on muistipaikat neljälle henkilölle sekä vierastila ja
 • Viimeisen mittauksen muisti
Tuollaisen Omron BF-511 kehonkoostumislaiteen saa hintaan 120:88 euroa,ainakin Mshopista. Tällaisella laitteella saa jo melko kokonaisen kuvan omasta minästään. Tosin noita laajoja koostumistuloksia kannattaa ilmeisesti mitata vain kerran kussa, vaikka painon voi käydä katsomassa joka päivä. Mieluiten siis samaan aikaa, vaikka joka aamu kuten hampaiden pesu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti