sunnuntai 13. marraskuuta 2011

Dieettipäivä 34


Onko hän hankkimassa itselleen humalaa?

Jälleen kaartuu eräs päivä kohden loppuaan ja lopullista sijoittumistaan historian lehdille. Itselle ei tämä päivä ole kuitenkaan olut kovin merkittävä, ei ainakaan historiallisesti. Ehdin jo eilispäivänä riemuita nuhan poistumisesta, mutta ilo oli ennenaikainen. Tänään aamulla pääni oli vielä kuin Haminan kaupunki, jota käytetään sekaisin olevan kallon ollessa kyseessä. Eli tukkoisuus jatkuu vielä niin poskionteloissa kuin keuhkoissakin.

Tänään on aiheen endorfiini, eli endogenous morphine siis elimistössä syntynyt morfini. Tämä on siis eräs ihmisen oman elimistön tuottamia hormoneja ja/tai välittäjäaineita. Ne stimuloivat eli vaikuttavat kiihottavasti samoihin reseptoreihin kuin opiaatitkin eli voimakkaat huumausaineet. Endorfiineja syntyy etenkin ihmisen unen aikana hänen nukkuessaan. Enrofiineja vapautuu myös pitkäkestoisen liikunnan, mielimusiikin kuuntelun, nauramisen, itkemisen, seksin ja akupunktieon yhteydessä. Myös jotkut voimakkaan makuiset mausteet ja auringonpaiste sekä kaakao lisäävät endorfiinien eritystä.

Painonhallitsemista suorittavan henkilön ehkä keskeinen endorfiinimyrsky pitäisi saada pitkäaikaisesta urheilusuorituksesta, sillä se on voimakkaasti painonhallintaa ylläpitävä toiminto. Näin puhutaankin usein endorfiinihumalasta, joskin asiasta ja sen olemassaolosta on myös paljon kiistelty.

1970-luvulla kehitettiin ajatus enforfiinihumalasta kun havaittiin, että liikunta lisäsi endorfiineja ihmisen veressä. Tätä teoriaa ei ole pitävällä tavalla todistettu oikeaksi ja se on useinkin kyseenalaistettu. Kutenkin viimeisimmät tutkimukset puhuvat teorian puolesta ja niissä on todettu liikunnan lisäävän aivojen endorfiinitasoa.

Tämän teorian mukaisesti etenkin pitkäkestoinen liikunta aiheuttaisi juuri mainitun endorfiinihumalan, joka tarkoittaa hyvänolontunnetta, jonka aiheuttaisivat suorituksen yhteydessä vereen erittyvät endorfiinit. Käsite liitetään yleisesti etenkin juoksuun ja sen tunnetaankin englanniksi nimelle ”runneräs hight”.

Ainakin on varmaa se, että endorfiini humala on kaikin tavoin parempi ja jopa hyödyllisempi kuin perinteisempi etanolialkoholin aiheuttama humala!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti