maanantai 21. marraskuuta 2011

Tapaaminen 7 ja dieettipäivä 42


Kuvassa en ole minä, vaikka entinen minäni se voisikin olla.

Hieno oli tapaamispäivä ja saimme terveiset Lontoosta, jopa melko tuoreet sellaiset. Mutta Anne oli vauhdissa tapansa mukaan ja kaiken sen sain mitä oli hakemaassakin. Eli luottamusta minääni ja omaan läskit lähtevät -projektiini. Mutta tärkein eli paino oli jatkanut alaspäin menoaan. Kaiken lisäksi jopa melko tyydyttävästi. Annen vaaka näytti minun kohdallani 132,3 kilon elopainoa, eli kaikki tämä tahtoo kerto kansalle, että painoa on lähtenyt 17, 7 kiloa. Ei yhtään paha vanhalta läskiltä.

Jos vielä hivenen leikitellään tilastoilla, niin painon pudotus on ollut 12,4 prosenttia eli sillä on jo merkittävä vaikutus terveyteeni. Tämä on jo osittain todistettukin, sillä olen jättänyt nesteenpoistoon tarkoitetun lääkityksen ottamatta. Näin on yksi lääke vähemmän ja oikeastaan minulla on Marevanin lisäksi vain kolme päivittäistä lääkettä eli juuri esim. niitä beta-salpaajia, joista en varmaankaan pääse ikinä eroon ja jotka estävät korkean sykkeen hajottamasta koko pumppuani. Siis sitä, jossa on se proteesi. Muuten painoindeksini on nyt 39,1 eli vielä on vaikea ylipaino, vaan ei sairaalloinen.

Päivä kokoontumisen aiheeksi nousi tietenkin tuo juuri käyty suuri Lontoon kisa. Parhaimmat osanottajat ja kilpailijat olivat pudottaneet painoa yli 90 kiloa. Se on paljon enemmän kuin minun oma ihannepainoni. Tietenkin olen suuna ja päänä tässäkin tilanteessa. Ja avoimesti kerroin, että tämänkaltaisia pussiruokia on hyvin monen nimisiä ja niillä on yhteinen päämäärä – saada niiden nauttijat pudottamaan painoaan ja siten laihtumaan, siinä sivussa. Mutta oleellinen ero Cambridge-ohjelmassa ja muissa pussiravinnoissa on kuitenkin selkeä. Tämä Camridge-ohjelma tapahtuu vertaisryhmässä, jolla on oma vetäjä, ja muilla pussiprojekteilla ei sellaista ole, ellei joku tapauskohtaisesti sellaista vertaistukiryhmää perusta. Tämä on se oleellinen ero ainakin minulle henkilökohtaisesti tuo vertaistukiryhmä ja eteenpäin kivisellä tiellä potkiva henkilö ovat juuri se MUN JUTTU!

Ehdin minä toki muutakin. Kävin näet kuntosalilla polkemassa fillaria ja uimassa. Kaikki tuo ennen tämäniltaista tapaamista. Kuntopyörää polkaisin 50 minuuttia ja MemoryBelt antoi kulutuslukemaksi 427 kcal, jolloin ylin syke oli 90, minimisyke 60 ja keskisyke 79. Saunan jälkeen meni tietty uimaan ja kahden kilometrin tavoitteeseen meni aikaa juuri 1 tunti ja 20 minuuttia. Eli uin ihan tavanomaista vauhtiani, kuten aina ennenkin. Uimisen kalorinkulutukseksi sain mittariin 425 kcal. Syke löi parhaimmillaan 92, vähimmillään 61 ja keskivertoisesti 72 kertaa minuutissa. Mutta on toisenkinlainen tilasto.

Kuopion yliopiston sivujen energialaskuri ilmoittaa mielenkiintoiset luvut. Uiminen eli rauhallinen kuntouinti olisi 80 minuutin aikana kuluttanut perätä 896,2 kaloria. Ja fillarointi 100 watin vastustukselle (ajoin pääsääntöisesti noin 110 watin vastustuksella) olisi 50 minuutin aikana kuluttanut 851,2 kaloria. Ero on kovin merkittävä sillä Suunto sanoo yhteiskulutukseksi 852 kcal ja Kuopio 1747,4 kcal. Eli kaksinkertaisen määrän. Mitä pitää uskoa, vai ei mitään tai ketään? Pitää selvittää enemmän Kuopin laskentaperusteita. Toisaalta voisi äkisti todeta, että Kuopio laskee kaiken kulutuksen, mutta Suunto vaan peruskulutuksen ylimenevän. Mutta ei tämänkään toteamus ihan vedenpitävältä vaikuta.

Mielenkiintoista tuolla Kuopion sivulla on MET-minuutit. Koska levossa ihminen kuluttaa energiaa noin 1 kcal kehon painokiloa kohden tunnissa, niin tätä yksikköä kutsutaan termillä MET-yksikkö eli metaboli equivalent. Täten siis levossa energiakulutus on aika yksikköä kohti siis 1 MET ja työn ja liikunnan aiheuttama energiankulutus voidaan ilmaista lepotilan energiankulutuksen kertoimena eli MET-kerrannaisena.

Viikossa ihmisen pitäisi suorittaa kestävyystyyppistä liikuntaa yhteensä vähintään 500 – 1000 MET minuutin verran. Liikunnan lisääminen tuo siis harrastajalleen terveyshyötyä.Ja kuten Anne tänään sanoi filosofisesti, että mikä määrä terveyttä sisältyikään niihin 4,2 tonniin läskiä, jotka lontoon tapahtuman osallistujat olivat pudottaneet? Kuopion yliopiston sivuilla on käytetty lähteinä: Liikunnan Käypä hoito-suositus 2008 ja 2008 Physical Activity Guidelines for Americans.

Itselleni olisi kertynyt tänään uinnista 388 MET ja kuntofillarista 368,5 MET eli yhteensä 756,5 MET-minuuttia. Taidankin ottaa vastakäyttöön tämän MET-minuuttia laskemisen ja katsoa, mitä saan viikoittain aikaiseksi vai saanko mitään.

Kuopion yliopiston tai nykyisin kait Itä-Suomen yliopiston EnergyNet-sivustot,joilla tuo laskurikin on löytyvät osoiteesta: http://ffp.uku.fi/cgi-bin/energynet03/index.pl?session_id=f5d726f196e9060cf2678463add79ad6

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti