torstai 24. marraskuuta 2011

Dieettipäivä 45


Uneton minä!

Niinhän siinä tietenkin tulikin käydä. Vastoinkäymiset seuraavat toisiaan ja niiden tapahtuminen on kohtalon määräämä välttämättömyys. Eilisen päivän jälkeen olin aivan puhki, niin fyysisesti kuin psyykkisestikin. Ajattelin valvoa ilman iltapäivätorkkuja ja mennä nukkumaan noin yhden aikoihin, kuten tavallista. Vaan kuinka menikään? Uni ei tullut, ei sitten millään. Ei Nukkumatti saapunut edes nukahtamislääkkeen avuin,enkä saanut unihiekkaa silmiini vasta kuin joskus kello neljän jälkeen.

Joten mua onnitelkaa, sen ootte velkaa, siis tuosta unettomasta yöstä ja kun tänään saavutan virallisen eläköitymisiän. Mutta suoritin viralliset ja monivuotiset kuvioni ja toimin niiden henkilöiden hyväksi,jotka ovat taas vuoden verran pitäneet minusta huolta ja taanneet hengissä selviytymisen.

Joten itsestään selvä johtopäätös tästä kaikesta on, että en päässyt menemään, tai en jaksanut mennä kuntosalille fillaroimaan ja uimaan. Mutta kuitenkin jotain hyötyä tuosta valvotusta yöstä oli, oivalsin näet eilen tässäkin blogissa esille tulleen ongelman. Miten erilaiset tulokset energian kulutuksesta ovat mahdollisia? Miksi Suunnon MemoryBelt ja Kuopion yliopiston laskuriantavat niin toisistaan poikkeavat tulokset energiankulutuksestani niin uinnissa kuin pyöräilyssäkin?

Perusero syntyy kahdesta erilaisesta mittaustavasta. Suunto perustaa kalorikulutuksen todelliseen sydämen sykkeeseen, ja ottaa huomion ikäni ja painoni. Kuopion mittari perustuu eräänlaiseen oletukseen ja keskiarvoon ja se ilmoittaa vain urheilulajin ja oman painoni mukaisen kulutuksen. Kun oma todellinen sykkeeni on keskimäärin noin 75 –80 sykettä minuutissa, niin se on melko alhainen. Syynä tähän ovat ne kolme pientä pilleriä jotka aamuisin nautin ja jotkut niistä ovat ns. beta-salpaajia. Kuopio laskee todennäköisesti kaikille jonkinlaisen normaalisykkeen, joka lienee siinä 130 – 150 sykkeen välillä. Näin varmaankin minun sykevyöllä saamani kulutusarvo on lähempänä todellisuutta kuin Kuopion laskurin antama likiarvo.

Tämä teoriani perustuu siihen tosiasiaan, että oma sykkeeni on vain noin puolet ns. normaali-ihmisen rasitussykkeestä ja kun kuntopyörälläkin on Kuopion oletusarvo noin 100 wattia ja minulla reaalinen vastus on pääsääntöisesti vähintään 110 wattia. Toisaalta Kuopion laskemat kalorinkulutuksen arvot olivat noin pääsääntöisesti lähes kaksinkertaisia Suunnon antamiin tuloksiin verrattuna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti