torstai 17. marraskuuta 2011

Dieettipäivä 38


Sir Humprey Davy , joka "löysi" Kaliumin.

Tänään oli ensimmäinen jotensakin toimintakykyinen päivä. Arvata saattaa kuinka kuntoilun kävi. Piti tehdä sitä ja tätä, käydä isolla kirkolla ja sen takana olevalla pienemmällä kirkolla. Piti noutaa Kotijuopon tietokoneen Makwen luota huollosta. Oli kaveri sotkenut koneen niin perusteellisesti, että piti pistää kaikki uusiksi. Oli joulukinkun tilaamista ja kaupassa käyntiä ja sitä ja tätä sekä vielä tota. Vaikka lähdettyä tuli aamutuimaan,niin kello oli jo hyvin myöhäinen iltapäivä kun koti koitti.

Mutta kuten olen todennut jo aiemmin, niin hyvillä lupauksilla ja aikeilla on päällystetty tuhoon vievä lavea tie. Vaan kivisiä ja kantoisia ovat todelliset elämän kinttupolut. Eli en siis voi puhua hienoista urheilullisista suorituksistani vaan keskityn puhumaan potaskasta. Potaskan tieteellisempi nimitys on Kaliun ja se on alkuaine, jonka tunnus on K.

Olen näet aina ihmetellyt, miksi lääkärini ovat kiinnostuneita erityisesti Kalium-arvoistani. Niiden pitäisi olla kiinnostuneita sydämestäni ja kaikesta siihen liittyvästä, ei siis Potaskasta, josta englanninkielessä käytetään todella nimitystä Potassium.

Haasteenani oli siis selvittää potaskaongelma. Ensinnäkin potaska on toiseksi kevein alkuaine. Ja kaikkea siihen liittyvää tuli esille selvityksessäni. Mutta ihminen tarvitsee myös tuota Kaliumia. Valtion ravitsemusneuvottelukunnan antamien suositusten mukaan naisten tulisi saada energiaravinnostaan 3400 mg/vrk ja miesten 3500 mg/vrk. Yleensä suomalaiset eivät pode Kaliumin puutetta ja sitä saadaan monipuolisesta perusruoasta eli kasviksista, hedelmistä, vilja- ja leivontatuotteista sekä maitovalmisteista ja kahvista. Tämä pitäisi minut pohtimaan kahvin juonnin aloittamista, jollei Kalium-arvoni olisi kunnossa.

Mutta miksi se on minulle niin oleellista? Onko syynä ylenmääräinen lihavuuteni vai mikä? Kalium pitää yllä sähköistä jännitettä hermosolujen solukalvoilla ja sitä tarvitaan lihasten rakentumiseen ja sitä tarvitaan myös munuaisten toiminnan ylläpitämiseen.

No, tuo on ymmärrettävää, mutta kun on kyse minusta, niin miksi se arvo on niin tärkeä? Selitys lienee mahdollinen spastisuus. Tämän ns. jäykkähalvauksen tavallisimpia syitä ovat mm. aivoverenkiertohäiriöt ja aivovammat. No siinä se! Ei ole huolta lihavuudesta ongelman aiheuttajana, ei todellakaan. Kyse on sydänleikkauksen yhteydessä saamastani aivoinfarktista, jossa tuhoutui kolmas puhekeskukseni, siis se, jossa äidinkieli kaikkineen sijaitsee. Tietenkin toivon, että doctorus R.E. Vahvistaa pohdintani. Kerrankin jotain helpottavaa, joka ei ole suoraan suhteessa läskeihini.

Muuten en osannut edes riemuita maanantaina todella merkittävästä edistymisestä läskien lähdettämisessä. Kun painoindeksini oli ennen prosessin alkua reilusti yli 40 eli minut luokiteltiin sairaalloisen lihavaksi. Niin maanantaina indeksini oli tippunut alle tuonen 40. Eli pääsin ihan uuteen luokkaan ja nyt olen vain vaikeasti lihava. Mitä hienoa edistystä onkaan tapahtunut! Jos vaikka pääsisi tuonne luokkaan lievä ylipaino, niin se olisi makeata kuin hunaja. Tosin en itse pidä hunajasta.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti