![]() |
Sir Humprey Davy , joka "löysi" Kaliumin. |
Tänään oli ensimmäinen jotensakin
toimintakykyinen päivä. Arvata saattaa kuinka kuntoilun kävi. Piti
tehdä sitä ja tätä, käydä isolla kirkolla ja sen takana
olevalla pienemmällä kirkolla. Piti noutaa Kotijuopon tietokoneen
Makwen luota huollosta. Oli kaveri sotkenut koneen niin
perusteellisesti, että piti pistää kaikki uusiksi. Oli joulukinkun
tilaamista ja kaupassa käyntiä ja sitä ja tätä sekä vielä
tota. Vaikka lähdettyä tuli aamutuimaan,niin kello oli jo hyvin
myöhäinen iltapäivä kun koti koitti.
Mutta kuten olen todennut jo aiemmin,
niin hyvillä lupauksilla ja aikeilla on päällystetty tuhoon vievä
lavea tie. Vaan kivisiä ja kantoisia ovat todelliset elämän
kinttupolut. Eli en siis voi puhua hienoista urheilullisista
suorituksistani vaan keskityn puhumaan potaskasta. Potaskan
tieteellisempi nimitys on Kaliun ja se on alkuaine, jonka tunnus on
K.
Olen näet aina ihmetellyt, miksi
lääkärini ovat kiinnostuneita erityisesti Kalium-arvoistani.
Niiden pitäisi olla kiinnostuneita sydämestäni ja kaikesta siihen
liittyvästä, ei siis Potaskasta, josta englanninkielessä käytetään
todella nimitystä Potassium.
Haasteenani oli siis selvittää
potaskaongelma. Ensinnäkin potaska on toiseksi kevein alkuaine. Ja
kaikkea siihen liittyvää tuli esille selvityksessäni. Mutta
ihminen tarvitsee myös tuota Kaliumia. Valtion
ravitsemusneuvottelukunnan antamien suositusten mukaan naisten tulisi
saada energiaravinnostaan 3400 mg/vrk ja miesten 3500 mg/vrk. Yleensä
suomalaiset eivät pode Kaliumin puutetta ja sitä saadaan
monipuolisesta perusruoasta eli kasviksista, hedelmistä, vilja- ja
leivontatuotteista sekä maitovalmisteista ja kahvista. Tämä
pitäisi minut pohtimaan kahvin juonnin aloittamista, jollei
Kalium-arvoni olisi kunnossa.
Mutta miksi se on minulle niin
oleellista? Onko syynä ylenmääräinen lihavuuteni vai mikä?
Kalium pitää yllä sähköistä jännitettä hermosolujen
solukalvoilla ja sitä tarvitaan lihasten rakentumiseen ja sitä
tarvitaan myös munuaisten toiminnan ylläpitämiseen.
No, tuo on ymmärrettävää, mutta kun
on kyse minusta, niin miksi se arvo on niin tärkeä? Selitys lienee
mahdollinen spastisuus. Tämän ns. jäykkähalvauksen tavallisimpia
syitä ovat mm. aivoverenkiertohäiriöt ja aivovammat. No siinä
se! Ei ole huolta lihavuudesta ongelman aiheuttajana, ei todellakaan.
Kyse on sydänleikkauksen yhteydessä saamastani aivoinfarktista,
jossa tuhoutui kolmas puhekeskukseni, siis se, jossa äidinkieli
kaikkineen sijaitsee. Tietenkin toivon, että doctorus R.E. Vahvistaa
pohdintani. Kerrankin jotain helpottavaa, joka ei ole suoraan
suhteessa läskeihini.
Muuten en osannut edes riemuita
maanantaina todella merkittävästä edistymisestä läskien
lähdettämisessä. Kun painoindeksini oli ennen prosessin alkua
reilusti yli 40 eli minut luokiteltiin sairaalloisen lihavaksi. Niin
maanantaina indeksini oli tippunut alle tuonen 40. Eli pääsin ihan
uuteen luokkaan ja nyt olen vain vaikeasti lihava. Mitä hienoa
edistystä onkaan tapahtunut! Jos vaikka pääsisi tuonne luokkaan
lievä ylipaino, niin se olisi makeata kuin hunaja. Tosin en itse
pidä hunajasta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti