perjantai 9. joulukuuta 2011

Dieettipäivä 59


Tänään oli viikoittainen käyntipäiväni terveydenhoitajan luona. Tosin töppäilin todella pahasti, piti mennä jo eilen, mutta muistini on kuin norsulla joten unohdin ja meni siis tänään. Keskustelussa käsiteltiin verenpainettani ja siihen kohdistetun lääkityksen muuttamista. Yhden lääkkeen olen jo arsenaalistani poistanut ja nyt on uudelleen paineet laskeneet sellaiselle alhaiselle tasolla, joka ei ole ollut minulle tyypillistä. Tästä on aiheutunut lievää huimauksen tunnetta. Lopputulemaksi kuitenkin sovittiin, että tarkkailua jatketaan ja jos tulee jatkuva tarve,joka ei esim. ravinnon nauttimisella mene ohitse, niin silloin kutsutaan medikaalisesti kompetenssit henkilöt avustamaan ongelman ratkaisussa ja lääkityksen jonkinasteisessa lieventämisessä. Pitää kuitenkin muistaa, että Marevan-lääkityksen lisäksi nautin vain kolme pilleriä päivässä.

Toinen terveyskeskusasia oli tietty INR-testi. Hoitaja oli uusi, mutta homma hoitui tosi pätevästi. Ehkä hän on vielä tottumaton täkäläiseen tapaan myös chattailla kevyesti kokeen ottamisen aikana. Sitähän me Pirkon kanssa teimme enemmän kuin runsaasti. Tolos kuitenkin oli myönteinen, sillä seuraava kerta on kahden viikon perästäja INR-arvo mahtui hyvin määriteltyjen rajojen sisäpuolelle.

Mutta mitä tuo INR-arvo ja Marvan-lääke oikeastaan tarkoittavat?

Kyse on siis Varfariini nimisestä aineesta ja sen kaupallisesta nimikkeestä Marevan. Kyse on siis ns. antikoagulantti-lääke ja sitä käytetään sen veren hyytymistä vähentävän ominaisuuden takia. Varfariinihoidon käyttöaiheita ovat mm.:
  • Tekoläpät
  • Akuutti infarkti
  • Eteisvärinä eli ns. flimmeri
  • Vaikea sydämen vajaatoiminta
  • Rotanmyrkky

Tämän lääkehoidon teho perustuu varfariininen kykyyn estää K-vitamiinin vaikutus hyytymistekijöiden synteesiin maksassa.

Koska halutun hyytymistekijänestovaikutuksen saavuttamiseksi tarvittava annostus vaihtelee suuresti yksilöiden välillä, niin varfariinin aineenvaihduntanopeudessa on todettu kymmenkertaisiakin eroja eri ihmisten välillä.

Koska erot ovat todella merkittävät ja suuret, niin jokaiselle henkilölle pitää määrät henkilökohtainen annostus. Käytännössä tämä seuranta tapahtuu seuraamalla ns. hyytymistekijäaktiivisuutta mittaavaa INR-arvoa (international normalized ratio).

Yleisesti arvioidaan, että noin 06-0,7 prosenttia Suomen väestöstä suun kautta nautittavaa antikoagulanttihoitoa eli juuri Marevan-lääkitysta.

Potilaan nauttiman Marevan-hoito sulkee useitä muita lääkkeitä mahdollisen hoidon ulkopuolelle ja myös esim. hammashoito vaikeissa tapauksissa tapahtuu keskussairaaloissa,jos henkilön INR-arvo on esim. yli 3. Marevan-hoito ei ole ylen kallista sillä 100 pillerin purkki tätä kotimaassa tuotettua lääkettä maksaan noin 10 euroa. Juuri tämän lääkkeen käytössä ilmenneet ongelmat aiheuttivat minun hakeutumiseni Cambridge-projektin pariin.

Aamulehdessä oli uutinen 25. 3. 2011 pidetyiltä Tampereen lääkäripäiviltä:

"Rotanmyrkyn" tilalle on tulossa uusi lääke

Rotanmyrkyn mainetta kantava verenohennuslääke varfariini (Marevan), on tuttu aine kymmenille tuhansille suomalaisille. Potilaat tuntevat hyvin lääkkeen haittavaikutukset, suoranaiset riesat. Yksi niistä on verenvuotovaara.
Nyt lääkkeelle on tulossa helpommin annosteltava kilpailija, dabigatraani.
Uudesta lääkkeestä ei kuitenkaan saa Kelan peruskorvausta. Tampereen lääkäripäivillä luennoinut erikoislääkäri Jyrki Taurio uskoo, että uutuudelle saadaan korvaus ensi syksyyn mennessä.
Tällä hetkellä asia on hintalautakunnan käsittelyssä. Ilman korvausta uusi lääke on potilaalle kallis.
Marevanin käyttäjien elämän helpottamiseksi on luvassa myös uudet ruokaohjeet. Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä valmistellaan parhaillaan ohjeita, joilla vihannesrajoitukset vähenevät, Taurio kertoo.
Verenohennuslääkkeitä käyttävät usein eteisvärinästä (flimmeristä) kärsivät sydänpotilaat. Eteisvärinä aiheuttaa verihyytymiä sydämen eteisessä.
Hyytymät voivat päästä verenkiertoon ja aiheuttaa tulppia. Tavallisin seuraus on aivoinfarkti. Marevan ehkäisee näitä tulppia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti