torstai 29. joulukuuta 2011

Dieettipäivä 79


Kuva 1,Wanajan kirkko värillisenä postikorttina.
Tänään ei taidakaan puhua dieettini erinomaisuudesta tai sen kohtuullisesta suorittamisesta. Vaan minulla on sellainen vähemmän tärkeä uutinen, joka ei liity mitenkään painonhallintaan vaan ihan tavalliseen elämään. Tietenkin painonhallinaan pitää tulloa ja olla myös osa tavallista ja arkipäiväistä elämää.

Sain siis tänään postikortin, joka on tuossa oheisessa kuvassa. Olin sen itse Huuto.netistä tilannut ja maksanut. Kuva on enemmän kuin mielenkiintoinen ja se siis liittyy läheisesti varsinaiseen ammattiini historioitsijana. Kuvassa on Wanajan kirkko keskeisessä Hämeessä. Eli se suur-Wanajan keskeisin paikkaa, joka on ollut aiemmin Vanaja-veden saaressa, ainakin kevättulvien aikana. Tämä on kuva 1.


Mielenkiintoisesti kuvasta puuttuu 1800-luvun lopulla rakennettu kirkon idänpuoleinen kellotapuli. Sen paikalla on vain itäinen porttirakennus, jonka alle Johan-suku sai luvan tehdä hauta-holvinsa kun hautaaminen kirkon sisätiloihin lopetettiin 1800-luvun alkupuolella. Kuva on värillinen, mutta se on kuitenkin vasta myöhemmin väritetty. Tietenkin kaikki tämä herätti uteliaisuuteni, sillä olenhan perusutelias ihminen, kuten ovat varmaan lähes kaikki historioitsijat.

Kuva 2.Wanajan kirkko
Edelfeltin luonnoksena,
Kortin mukana tuli pieni viite, että melkein samanmoinen kuva on Axel Salokanteleen Vanajan kirja I:ssä, sivulla 13. Kun en heti löytänyt kirjaa, niin lähdin kysymään sitä paikallisesta kirjastosta. No, ei siellä ollut ja olisi pitänyt tilata kunnan pääkirjastosta. Totesin käyväni itse pääkirjastossa, murra kotiuduttuani kävin käsiksi omiin kirjahyllyihini ja tietenkin löysin kirjan, Siellä se kuva oli ja sen olisi kirjan mukaan piirtänyt Edelfelt. Ei tarkennettu olisiko kyseessä joko isä tai poika. Tämä on blogin kuva 2.

Vaan en ollut tyytyväinen vieläkään, sillä kaikki muut oleelliset tiedot kuvasta puuttuivat. Sitten otin käsiini Vanajan historian osan I, jonka olen hankkinut heti sen valmistumisen jälkeen. Sisällysluettelosta etsin kohdan. Jossa käsitellään Kirkon hautausmaata ja kellotapuleita. Siellähn se oli, sivulla 241 on tutun oloinen kuva kirkosta. Siinä on tosin mukana tien toisella puolella oleva vanha kellotapuli ja koko kirkkorakennus. Tämä on kuva 3. Tämä on varmuudella alkuperäinen kuva, josta ostamani kortti on väritetty osasuurennos. Ja ilmeisesti kuva 2 on poika, eli Albert Edelfeltin tekemä jonkinmoinen luonnos, johon hän on lisännyt tiellä kulkevat ihmiset.

Varsinainen kuva on Damiel Nyblinin ottama ja tapahtuma on ikuistettu 1893. Uusi kellotapuli on luovutettu seurakunnalle vuonna 1895ja se rakennettiin itäisen porttirakennuksen paikalle. Kuva on säilytyksessä Museoviraston huomassa, kuten koko Daniel Nyblinin kuvatuotanto. Onhan tämänkin kuvan kohdalla kuse kansallisesta kulttuuriperinnöstä.
Kuva 3.Wanajan kirkko 1893, kuvaaja Daniel Nyblin, Museovirasto

Mielenkiintoinen päivä, sai tehdä ihan sitä itseään eli pientä ja pikkunäppärää selvittelyä historiallisesti relevantista aiheesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti