lauantai 10. joulukuuta 2011

Dieettipäivä 60


Vesi vanhin voitehista, on kansa Suomessa todennut jo iät ja ajat. Kuin minulla on moisesta voiteesta hyvät kokemukset. Kun näet sydämeeni laitettiin tuo siellä oleva proteesi, niin silloin syntynyttä 30 sentin pituista haavaa hoidettiin suihkuttamalla ihan tavallista vettä päivittäin haavaan melkoisen pitkän ajan. Suihkuun minut vietiin pyörätuolilla, mutta se oli parasta mitä nykyaikeinen lääketiede keksii, eli siis se suihkuttelu. Nyt pienelle Vertillekin, veljeni pojan pojalle, määrättiin suihkuttelua ihonsiirron haavoihin. Mutta mihin muuhun voidaan käyttää vettä?

Mustajoki toteaakin suurella asiantuntemuksella, että esi on painonhallintaa tekevän uskollinen ja hyvä seuralainen. Hänen mukaansa vettä voi painonhallitsija juoda rajoituksetta. Itselläni on eräs mielenkiintoinen lääkärin antama ohje, sillä hän edellytti minun juovan puolitoista litraa kivennäisvettä päivässä, koska siten saisin tarpeelliset suolat. Yleensä Cambridge-projektissa suositellaan vähintään 2,5 litran juomista, siis tavallista vettä.

Asiantuntijan, siis Mustajoen, näkemyksen mukaan vesi on terveellistä myös jalostetussa muodossa etenkin vihannesten, hedelmien ja marjojen eräänä keskeisenä rakennusaineena. Näin, koska näissä ruoka-aineissa vesi muodostaa todella suuren osan.

Mutta miten vesi vaikuttaa ruokahaluun? Tässäkin asiassa turvaudun tietenkin itseäni suurempaan auktoriteettiin. Toisin kuin ehkä yleisesti uskotaan, niin veden juonti ei vaikuta ruokahaluun, toteaa Mustajoki. Se ei hänen mukaansa lisää kylläisyyden tunnetta. Tämä johtuu veden perusominaisuudesta ja nestemäisestä luonteesta koska se menee nopeasti läpi mahalaukun koska suolen suulla oleva mahaportti ei pidätä vettä vaan antaa sen solua suoraan ohutsuoleen. Jos aterian aikana nautitaan vettä, niin se ei sekoitu syötyyn ruokaan vaan virtaan mahalaukun laitoja pitkin ohutsuoleen.

Oikeastaan tämä on ainakin minulle uutta tietoa, sillä olen todennut veden vaikuttavan päinvastaisesti kuin Mustajoki toteaa. Mutta kyseessä kodallani lienee kait psyykkinen vaikutus, eli uskon ja samalla todeksi tunnen, että tuo ruokahalua vähentävä vaikutus toteutuu veden juonnin avulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti