torstai 15. joulukuuta 2011

Dieettipäivä 65


Tänään olen lähes koko päivänperehtynyt Suunnon sykemittareihin ja niiden antamiin mahdollisuuksiin niin mittaamisen kuin tuloksen saamistenkin suhteen. Mutta mitä tästä kaikesta on jäänyt haaviini? Ensinnäkin se, että tietomääräni laitteitteni monipuolisista mahdollisuuksista ovat olleet kovin vähäiset. Olen varmaankin luokiteltavissa luokkaan, erittäin härveli-innostuneet laitteiden omistajat ja niiden tohelot käyttäjät.


Minulla itselläni on kaksi eri laitetta sykkeen mittaamiseksi. Rannetietokone Suunto T6 ja sitten MemotyBelt, joka on tallentava sykevyö ilman näyttöä. Lisäksi netissä on Suunnon ylläpitämä käyttäjäsivusto www.movescount.com sekä koneelleni asennettu TraininManager-ohjelmisto. Tietenkin Suunnon omat nettisivusto on monikielinen ja sisältää paljon muutakin materiaalia kuin vain tuotteiden esittelyä. Eli laitteet ilmaisevat periaatteessa vain sykkeen ja sen että elän edelleenkin kun sydän toimii ja sykyttää. Mutta nuo ohjelmistot netissä ja omalla koneellanikin kertovat paljon enemmän ja ne siis muuttavat sykkeeni ja kaiken keräämänsä tiedon monipuoliseksi kokonaisuudeksi, joka kertoo jotain kunnostani ja jopa terveydestänikin.


Eilen lupailin jo kertoa kaikesta siitä hienosta ja melko vieraasta maailmasta, josta nuo tulokset kertovat, mutta asiat ovat niin monimutkaisia minun tasoisille kyvyilleni, että niiden omaksuminen vaatii aikaa ja samalla alenevia kiloja. Kuitenkin onnistui löytämään Suunnon omilta nettisivuilta vinkkejä painonpudotukseen ja siten myös koko painonhallinnan monipuoliseen ja mielenkiintoiseen maailmaan.


Suunto siis toteaa:

  • Liiku enemmän. Aloita harjoittelu rauhallisesti ja varsinkin silloin jos et ole tottunut treenaamaan aktiivisesti. Puolen tunnin rauhallisella kävelylenkillä pääset jo hyvään alkuun. Mutta ennen kaikkea muuta, kuuntele omaa kehoasi ja huolehdi siitä, että ole tuntuu hyvältä. Kunnon kohenemisen myötä voi aloittaa kovemman ja intensiivisemmän aerobisen (hapen avulla tapahtuva) harjoittelun vaikkapa kuntopyörällä tai jollain muulla koko kehoa harjoittavalla kuntolaitteella tällainen on esim. soutulaite. Nämä kuntoiluun tarkoitetut laitteet ovat nivelille leppeämpiä kuin hölkkä ja juoksu. Kuntoilijan niveliä käsittelee leppeimmin uinti tai sen moderni versio vesijuoksu, jotka ovat perustavaraa, varsinkin paino-ongelmista kärsiville.
  • Syö terveellisesti. Suunto on sijoittanut terveellisen ravinnon kakkoseksi,mutta itse sijoittaisin sen ehdottomasti tärkeimmäksi ja keskeiseksi painonhallinnan välineeksi. Suunnon sivujen mukaan ylipaino johtuu usein ravintoköyhästä ruoasta ja tunnesyömisestä. Eli jätä epäterveelliset naposteltavat ostamatta ja nauti välipalaksi vaikka kinkku-juusto-voileipä. Koita välttää teollisesti käsiteltyjä ruokia,sillä niissä on usein runsaasti tyhjiä ja lihottavia kaloreita sekä myös runsaasti lisäaineita.
  • Kolmantena tulee tietysti vaaka ja mittanauha. Suunnon mukaan painon kiloina putoaa huomattavasti hitaammin kuin sentteinä mitattuna. Sentit katoavat vyötäröltä, käsivarsista ja vatsan ympäriltä. Kun taas painoon vaikutta, sen vähenemistä hidastavasti, lihasten kasvu kuntoilun seurauksena.

Näin siis Suunto painonhallinnasta, tuo yksi maailman keskeisistä sykemittareiden ja rannetietokoneiden valmistajista. Mutta jatkossa lupaan kertoa esim. mitä tarkoittaa EPOC ja kaikki muutkin mielenkiintoiset lyhenteet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti