perjantai 20. tammikuuta 2012

Dieettipäivä 101

Philippe II, Burgundin herttua. 1400-luvun alkupuolen
muotokuva kohteesta, jota olen tutkinut.

Tänään meni jo hieman paremmin, vaikka päivä ulkona ei ollut mitenkään erityisen viehkeä. Mutta parempi kuin eilinen ja se on hyvä niin.

Suuresti arvostamani painonhallinnan guru, professori Pertti Mustajoki toteaa ihmisen ”liikakilon” sisältävän noin 7000 kcal energiaa. Puhdas rasva hänen mukaansa sisältää 9000 kcal kiloa kohti. Tuo ero johtuu Mustajoen mukaan siitä, että tuo liikakilo ei ole puhdasta rasvaa. Tämän perustella olen viikon aikana tarkoitushaluisesti urheillen onnistunut kuluttamaan 3813 kcal. Eli se on oikeastaan aika vähän. Todellisuudessa olen polttanut liikunnalla kuluvan viikon aikana 544 grammaa minäläskiäni. Se ei ole kovinkaan paljon, joten laihtuminen liikkumisen avulla on varmaan enemmän kuin tuskallista, Mutta painonhallintaan se on oiva väline, sillä sen myötä liikkuminen tulee tavaksi läskille ja laiskalle minälleni. Ja juuri uudella tapaa eläminen onkin se painonhallinnan juttu!

Tänään tosin ylitin itseni kuntoilemisessa. Ensinnäkin tietenkin fillaroin tavaksi tulleen tunnin eli 60 minuuttia. Sykkeistä sain arvot: huippusyke 115, keskiarvosyke 88 ja minimisyke 34. Kalorit ovat tuossa taulukossa alempana. Tämän jälkeen otin uintivuoron ja siinä tuli kaksi tuntia rintauintia ja matkaa taittui 3 kilometriä. Eli kokonaiskulutukseni tuossa sporttipyräyksessä oli lähes 2000 kaloria. Ja Oscari on taas tänään tyytyväinen minäänsä.


KM
MIN
Kcal
MET
Uinti
3
126
1105,50
396
Kuntopyörä
27
71
866,20
504
YHTEENSÄ
30
197
1968,7
900

Lisäksi taulukossa on tuo MET-indeksi. Tänään tuli mittariin kokonaista 900. Koko viikon saalis on ollut 2132. Pitää muistaa mitä Kuopion yliopiston sivut sanovat tuosta MET-indeksistä, sillä se on helppo laskea.

”Viikossa kestävyystyyppistä liikuntaa tulisi kertyä yhteensä vähintään 500 - 1000 MET-minuuttia. Liikuntamäärän kasvattaminen edelleen tuo lisää terveyshyötyjä. Lisäksi jokaisen tulisi harrastaa lihasvoimaa ja -kestävyyttä ylläpitävää tai parantavaa liikuntaa vähintään kahtena päivänä joka viikko (ACSM ja AHA 2007, 2008 Physical Activity Guidelines for Americans, Liikunnan Käypä hoito-suositus 2008).”
Ilmeisesti uinti ja kuntopyöräily lasketaan tuoksi kestävyystyyppiseksi liikunnaksi, jota määritelmässä tarkoitetaan? Näin jos ja kun on, niin ylitin tuon alimman rajan yli nelinkertaisesti ja ylimmän alarajan jopa kaksinkertaisesti. Mutta jos jaksaisi ja pystyisi tekemään tämänpäiväisen suorituksen kolmesti viikossa, niin se tietäisi läskikilon lähtemistä, mutta varmasti lihakset tulisivat entistä tukevarakenteisimmiksi ja siksi painonpudotus ei olisi samaa tasoa, koska lihasmassalla on tietty oma painonsa. En edes haaveile useammasta kuin kolmesta kerrasta viikossa moisessa rääkissä. Täytyy tosin myöntää, että perverssisti nautin tuosta tapahtumasta jo itse tapahtuman aikanakin. Eli minussa on varmasti jokin vika, jota en ole aiemmin itsestäni löytänyt!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti