sunnuntai 29. tammikuuta 2012

Dieettipäivä 110


Tässä blogissani on tarkoitus käsitellä mielenkiintoista ja jokaiselle painonhallintaa harrastavalle tärkeät sivustoa, josta löytyy runsaasti tietoa ravinnon koostumuksesta ja sen sisältämistä osasista kuten esimerkiksi kalorien määrä.

Kyse on Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen ylläpitämästä sivustosta nimeltään fineli. Kyseessä on ko. laitoksen ravitsemusyksikön ylläpitämästä sivustosta. Se sisältää tietoa suomalaisten ja Suomessa käytettävien elintarvikkeiden ravintokoostumuksesta. Tiedot on koottu yhteensä yli 3400 elintarvikkeesta ja 54 eri ravintotekijästä. Eli se sisältää lähes kaiken suomalaisten yleisesti syömän ravinnon ja jopa erikoisuuksiakin. Joista mainittakoon esim. mustekala, osteri, etanat jne., eli jotka eivät toki kuulu perinteiseen ravintoomme, mutta joiden käyttö on kasvamassa kansainvälistymisen ja runsaan matkustelun myötä.

Finelissä käytetään suomalaisten elintarvikkeiden keskimääräisiä ravintoarvoja.

Finelista voi hakea tietoja esim.:

Elintarvikkeista:
  • Aakkosjärjestyksessä
  • Raaka-aineluokittain
  • Ruokaryhmäluokittain
  • Eritysruokavalioiden mukaan
  • Ruokakorin perusteella


Ravintotekijöistä:
  • Aakkosjärjestyksessä
  • Eniten ja vähiten
  • Raaka-aineluokittain
  • Ruoankäyttöluokittain


Jos otamme esille vaikkapa viikon elintarvikkeen eli sipulin, niin löydämme tästä esim. seuraavia tietoja:
  • Elintarvikkeen numero: 335
  • Elintarvikkeen tyyppi: Raaka-aine
  • Valmistustapa: Käsittelemätön tai tuore
  • Raaka-aineluokka: Sipulikasvikset
  • Ruoankäyttöluokka: Kasvikset, tuoreet
  • Syötävä osuus: 100%
  • Erityisruokavaliot (linkki asiaan)
  • Ruokamitat (linkki asiaan)


Kokonaisenergian jakautuminen:
  • rasva 6%
  • Proteiini 17%
  • Hiilihydraatit imeytyvä 64%
  • Alkoholi 0%
  • Kuitu, kokonais- 11%
  • Orgaaniset hapot 2%
  • sokerialkoholi 0%


Rasvahappojen energiajakauma:
  • tyydyttyneet rasvahapot 1%
  • transrasvahapot 0%
  • yksittäistyydyttymättömät rasvahapot cis 0%
  • monityydyttymättömät rasvahapot 1%


Hiilihydraattien energiajakauma:
  • sokerit 64%
  • tärkkelys 0%


Tämän jälkeen tulee taulukko, jossa ilmoitetaan Ravintoarvot per 100grammaa:

Ensiksi ovat perusravintoaineet, kuten laskennallinen energia, jota sipulissa on 127 kilojoulua ja 30 kilokaloria sadassa grammassa. Sitten tulee imeytyvä hiilihydraatti 4,8 grammaa per 100 gramma,rasvaa 0,2 grammaa per 100grammaa, proteiini 1,3 grammaa per 100grammaa.

Tämän jälkeen tulevat käsittelyyn hiilihydraattifraktiot, rasva,kivennäis- ja hivenaineet, typpiyhdisteet ja vitamiinit.

Kaikista taulukon aineista ilmoitetaan myös menetelmä, jossa asia on todettu sekä lähdeviite siitä, mihin asia perustuu. Eli kyseessä lähes täydellisyyttä hipova tietopakettiaiheesta sipuli. Vain yksi asia puuttuu? Tämä on arvio mausta taisen käytettävyydestä ruoanvalmistuksessa. Mutta eihän se ole tämä sivuston tarkoituskaan. Ei tämä ole mikään kokkisivusto vaan tiukkaa faktaa se pitää sisällään.

Kyseinen sivustälöytyy osoiteesta: http://www.fineli.fi/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogiarkisto