Tässä blogissani on tarkoitus
käsitellä mielenkiintoista ja jokaiselle painonhallintaa
harrastavalle tärkeät sivustoa, josta löytyy runsaasti tietoa
ravinnon koostumuksesta ja sen sisältämistä osasista kuten
esimerkiksi kalorien määrä.
Kyse on Terveyden ja Hyvinvoinnin
laitoksen ylläpitämästä sivustosta nimeltään fineli. Kyseessä
on ko. laitoksen ravitsemusyksikön ylläpitämästä sivustosta. Se
sisältää tietoa suomalaisten ja Suomessa käytettävien
elintarvikkeiden ravintokoostumuksesta. Tiedot on koottu yhteensä
yli 3400 elintarvikkeesta ja 54 eri ravintotekijästä. Eli se
sisältää lähes kaiken suomalaisten yleisesti syömän ravinnon ja
jopa erikoisuuksiakin. Joista mainittakoon esim. mustekala, osteri,
etanat jne., eli jotka eivät toki kuulu perinteiseen ravintoomme,
mutta joiden käyttö on kasvamassa kansainvälistymisen ja runsaan
matkustelun myötä.
Finelissä käytetään suomalaisten
elintarvikkeiden keskimääräisiä ravintoarvoja.
Finelista voi hakea tietoja esim.:
Elintarvikkeista:
- Aakkosjärjestyksessä
- Raaka-aineluokittain
- Ruokaryhmäluokittain
- Eritysruokavalioiden mukaan
- Ruokakorin perusteella
Ravintotekijöistä:
- Aakkosjärjestyksessä
- Eniten ja vähiten
- Raaka-aineluokittain
- Ruoankäyttöluokittain
Jos otamme esille vaikkapa viikon
elintarvikkeen eli sipulin, niin löydämme tästä esim. seuraavia
tietoja:
- Elintarvikkeen numero: 335
- Elintarvikkeen tyyppi: Raaka-aine
- Valmistustapa: Käsittelemätön tai tuore
- Raaka-aineluokka: Sipulikasvikset
- Ruoankäyttöluokka: Kasvikset, tuoreet
- Syötävä osuus: 100%
- Erityisruokavaliot (linkki asiaan)
- Ruokamitat (linkki asiaan)
Kokonaisenergian jakautuminen:
- rasva 6%
- Proteiini 17%
- Hiilihydraatit imeytyvä 64%
- Alkoholi 0%
- Kuitu, kokonais- 11%
- Orgaaniset hapot 2%
- sokerialkoholi 0%
Rasvahappojen energiajakauma:
- tyydyttyneet rasvahapot 1%
- transrasvahapot 0%
- yksittäistyydyttymättömät rasvahapot cis 0%
- monityydyttymättömät rasvahapot 1%
Hiilihydraattien energiajakauma:
- sokerit 64%
- tärkkelys 0%
Tämän jälkeen tulee taulukko, jossa
ilmoitetaan Ravintoarvot per 100grammaa:
Ensiksi ovat perusravintoaineet, kuten
laskennallinen energia, jota sipulissa on 127 kilojoulua ja 30
kilokaloria sadassa grammassa. Sitten tulee imeytyvä hiilihydraatti
4,8 grammaa per 100 gramma,rasvaa 0,2 grammaa per 100grammaa,
proteiini 1,3 grammaa per 100grammaa.
Tämän jälkeen tulevat käsittelyyn
hiilihydraattifraktiot, rasva,kivennäis- ja hivenaineet,
typpiyhdisteet ja vitamiinit.
Kaikista taulukon aineista ilmoitetaan
myös menetelmä, jossa asia on todettu sekä lähdeviite siitä,
mihin asia perustuu. Eli kyseessä lähes täydellisyyttä hipova
tietopakettiaiheesta sipuli. Vain yksi asia puuttuu? Tämä on arvio
mausta taisen käytettävyydestä ruoanvalmistuksessa. Mutta eihän
se ole tämä sivuston tarkoituskaan. Ei tämä ole mikään
kokkisivusto vaan tiukkaa faktaa se pitää sisällään.
Kyseinen sivustälöytyy osoiteesta:
http://www.fineli.fi/
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti