torstai 12. tammikuuta 2012

Dieettipäivä 93


Dieettipäivä 93Taas ollaan illassa ja nyt lähestytään sadan päivän rajaa. Mielenkiintoinen ilmiö sinänsä, mutta olen kyllä odottanut enemmän itseltäni. Mutta tämäkin päivä meni hössötyksissä huonosti nukutun yön jälkeen. Oli näet Levin lääkäriltä mennyt polvi rikki kolmesta kohtaa ja piti yrittää kaikkein keinoin saada hänelle sijainen. Meni muuten innolla uutena lääkärinä mäkeen ja kuinkas siinä kävikään? Tosin myönsi nyt vasta ymmärtävänsä miksi hallinto ei halua lääkäreiden menevän itse kokeilemaan mutkamäkeä. Asia saatiin varhaisyön tunteina kohtuullisesti tilapäisjärjestelyyn, jotta saadaan kiinteämpi sijaisuus, sillä Levillä on porukkaa, jotka tarvitsevat lääkinnällistä hoitoa.

Eli tuossa perussyytä huonoon nukkumiseen ja kun lähden käymään liian kiihkeällä rytmillä, niin siitä on seurauksena huonosti nukuttu yö, kuten maanantain ja tiistain välinen yö hyvin osoitti. Ja tästä oli seurauksena päivä täynnä sähellystä ja tietenkään en saattanut mennä kuntosalille ja/tai uimaan, vaikka niin sitä eilen uhosin. Kait pitäisi uudistaa uhoaminen ja yrittää se toteuttaa huomenisen päivän aikana? Kuitenkin elämän lavea valtatie lienee päällystetty sileäksi hyvillä ja suurilla lupauksilla ja se elon kinttupolku, johon ei kovin helposti eksy, on kuoppainen ja kivinen!

Tänään kuitenkin piti kirjoittamani Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta, ja erityisesti sen kotisivujen käytöstä laihduttamisen ja eritoten painonhallinnan eräänä välineenä. Laitoksen toimialoina ovat: hyvinvointi ja terveyspolitiikat, hyvinvoinnin ja terveyden edustaminen, terveyden suojelu sekä sosiaali- ja terveyspalvelut. Kyse lienee aiemmin kansanterveystyön laitoksena tunnetusta virastosta, jonka nykyinen johtaja on professori Pekka Puska, tuo niin kuuluisa Pohjois-Karjala –projektin keskeinen puuhamies.

Erityisen kiinnostavaa on tuon laitoksen sivusto eli www.fineli.fi, josta saa kolmella kielellä elintarvikkeiden koostumuksen. Jos elintarvike-nimikkeen perässä olevaan lokeroon kirjoittaa esim. porkkana, niin esille pompahtaa kymmeniä tuotteita, joissa on keskeisenä raaka-aineena porkkana. Kun sitten kliksauttaa ihan sanaa Porkkani, niin kuvaruudulle tullee porkkanan ravintosisältö.

Ensiksi on kokonaisenergian jakautuminen: rasva 5%, proteiini 8%, hiilihydraatti imeytyvä 69%, kuitu, kokonais- 15% sekä lopuksi orgaaniset hapot 3%. Tämän jälkeen tulee selville rasvahappojen energiajakautuma: rasvahapot tyydyttyneet 1% sekä rasvahapot monityydyttymättömät 3%. Tämän jälkeen on vuorossa hiilihydraattien energiajakauma: sokerit 67% ja tärkkelys 2%.

Kaiken tämän jälkeen tulee mahtava taulukko 100 gramman porkkana-annoksen ravintotekijöistä. Kaikista on mainittu tutkimus tai vastaava lähde, johon tiedot perustuvat. Se on sitä tiedettä parhaimmillaan. Nämä ravintotekijät ovat siis pääryhmittäin; perusravintoaineet, hiilihydraattifraktiot, rasva, kivennäis- ja hivenaineet, typpiyhdisteet sekä vitamiinit. Jokaisesta ala-kohdasta on linkki selitykseen, mistä aineesta tai tekijästä on kyse. Niin ja tietysti määrä joka ko. ainetta on 100 grammassa porkkanaa.

Tämä sivusto on niin mielenkiintoinen, että sen selailemiseen voi kuluttaa viikkoja ja unohtaa syömisen ja nauttia vain pussiruokaa ja ajatuksellisesti aina kohteena olevaa ruoka-ainetta.

Kannattaa käydä katsomassa ja osoite oli ihan asiaa käsittelevan ensimmäisen kappaleen alussa. Voin sen toki laittaa tähän uusiksi, eli klikkaa www.fineli.fi.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti