lauantai 3. maaliskuuta 2012

Dieettipäivä 142


Lapin nuorena kuollut sanashamaani Timo K. Mukka (1044-1973).

Tänään on oikea hetki tarkastella Helsingin Sanomien julkaiseman artikkelin ”12 myyttiä laihduttamisesta” toiseksi viimeistä myyttiä eli ” Kaikki perheenjäseneni ovat lihavia. Se on perinnöllistä”.

Lehden käyttämä asiantuntijaraati toteaa kyseisen myytin olevan tarua. Heidän mielestään perintötekijät eivät voi selittää ihmisen nykyistä jatkuvaa lihomista. Pääsääntöisesti lihavuuteen vaikuttavat monet eri tekijät, niin geenit kuin ravinto- ja liikuntatottumuksetkin. Asiantuntijat eivät luonnollisestikaan kiellä, että on olemassa lihavuuteen altistavia tekijöitä, mutta on varmaankin lihavuudelta suojaavia tekijöitä ihmisen perimässä.  Näiden erilaiset yhdistelmät luovat erilaisia yhdistelmiä, jotka altistavat liikalihavuudelle.

 Kuitenkin pääsääntöisesti meidän nykyiset elintapamme ovat ratkaisevassa asemassa kun puhutaan ihmisten liikalihavuudesta. Tämä tosin pätee hyvin usein myös ihmisille läheisiin lemmikkieläimiin. Näin usein liikalihavuudesta kärsivälle ihmisellä voi hyvin usein olla pulleampi lemmikkieläin kuin normaalipainoisella.  Jos ja kun näin on, niin geenit eivät silloin ole ratkaisevassa asemessa.

Kaikki ihmiset laihtuvat kun energian saanti vähenee, varsinkin jos se vähenee huomattavasti. Asiantuntijoiden mielestä se näkee myös potilaista, jotka ovat kadottaneen ruokahalunsa. He ovat yleensä alle normaalipainonsa. Lopuksi asiantuntijat toteavat väitteen selvittelyn yhteydessä, että toisen maailmansodan loppuselvittelyissä vapautuneilla keskitysleirivangeilla ei ollut painoa edes normaalipainonsa vertaa.No, tämä on minusta ehkä hivenen mauttomasti sanottu sillä vain harva yleensä palasi takaisin elämään noilta natsien julmuuden näyttämöiltä!

Muuten päivä on mennyt etsimisessä. Olen jo pitkään osallistunut erääseen lehtivisaan, jossa viikoittain siteerataan jonkun kirjailijan teoksesta muutama rivi. Lukijoiden pitää tunnistaa niin kirjailija kuin teoskin. Tosin tarkkaa sivua ei tarvitse määritellä, silla kirjojen painokset vaihtelevat. Olen kahdesti saanut kirjapalkinnon, joka ei välttämättä tule automaattisesti oikean vastauksen löytämisestä, sillä useat vastaavat oikein ja eräänlaisella intuitiolla visan juontaja jakaa nuo kirjapalkinnot.

Nyt on visassa teksti joka mielestäni on Timo K. Mukan tekstiä. En vaan onnistu paikallistamaan mistä teoksesta teksti on peräisin. Arvelemaan en lähde vaan haluan olla täysin varma asiastani ennen vastauksen lähettämistä. Nyt olen siis selannut Mukan kirjoja vaan en ole löytänyt. Lähdin jopa ison kirkon kirjastoon teoksia lukaisemaan, sillä en tuolta autotallin kirjakaapeista mitään löydä, kun siellä on niitä teoksi kolmessa rivissä, kullakin hyllyllä ja lisäksi kaikki välitilatkin on hyväksikäytetty. Mutta etsintä jatkuu sillä olen varma asiastani, sillä kukaan muu kuin Timo K. Mukka ei voi tuollaisella vanhalestadiolaissaarnaajan kiihkolla kirjoittaa ja samalla saarnata.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti