torstai 29. maaliskuuta 2012

Dieettipäivä 167


Lähikuva jenkkilän kirsikkakukkamerestä.

Tänäpänä jatkakaamme eilistä saarnan alkua ja samasta asiasta eli ENED-tuotteiden käyttämisestä laihduttamisessa ja omalta osin myös välineenä painonhallinnassa.  Kuten eilen totesin, niin ENED on ainoastaan keinon laihduttamiseksi. Siihen pitää sisältyä myös ratkaisevia muutoksia niin ruokailun, liikunnan kuin muunkin elämänhallinnan suhteen. Näin siitä tulee osa myös painonhallintaa. Tai se oikeammin johdattaa käyttäjänsä painonhallinnan osaajaksi.

Nyt on kuitenkin muistettava se energiankulutuksen merkillinen laki eli jos henkilö laihtuu esimerkiksi 15 kiloa, niin hänen energiankulutuksensa vähenee noin 500 kilokaloria vuorokaudessa. Tämä merkitsee itselläni 2 x 15 kiloa eli 1000 kilokaloria vähemmän energiaa kuin tukevana äijänä ollessa.

Omasta yksityisestä mielestäni ENED-projektiin ryhtyminen vaatii ryhmää samassa tilanteessa ja prosessia olevia sekä ohjaavan henkilön, joka tuntee omakseen alan ongelmat. Siis jos on juoppo ja alkoholisti, niin tarvitsee AA-kerhon vertaistukiryhmään. Syöppö ja syöpötti tarvitsee siis itselleen läskin lähdettämisen eli LL-Hoikistamon vertaistukiryhmää.

Yleisenä periaatteena on että henkilö, jonka painoindeksi on alle 25, ei saisi käyttää ENED-projektia apunaan. Mutta tämäkin sääntö on tietenkin vain ohjeellinen ja kaikki riippuu henkilön ja mahdollisesti hänen oman terveydenhuollon henkilökunnan valistuneesta näkemyksestä.

Useat henkilöt kuten minäkin, korvaavat ENED-projektilla osan aterioista. Tämä on hyvin suositeltava tapa. Itselläni muu ja tarkasti valittu ravinto on tärkeässä osassa. Pois luettuna tietenkin vihreät vihanneksi, joita vain hyvin rajoitetusti. On näet tuo Marevan-lääkitys kohtuullisen korkein arvoin. Mutta jos on vähäistäkään epävarmuutta asiasta, niin kannattaa konsultoida asiantuntijaa, sellaista valistunutta, joka on tietoinen professori Pertti Mustajoen ja muiden tutkimustuloksista.

Mustajoki toteaakin kirjassaan, että ”oikein käytettynä ENED on terveyden kannalta turvallinen, sillä siitä saa kaikki välttämättömät ravintoaineet.” 

Mutta ENEDillä on myös joitakin haittavaikutuksia . Lepoenergian kulutus pienenee noin 10 prosenttia ja tästä syystä laihduttaja palelee helpommin ja iho saattaa tuntua aiempaa kuivemmalta. Tämä oireisto ilmenee muutaman viikon kuluttua projektin alkamisesta.  Kyse ei ole sivuvaikutuksista vaan ihan luonnollisia seurauksia dieetillä olemisesta. ENED saattaa mutta myös suolen toimintaa, joka yleensä harvenee. Myös tukan harvenemista voi esiintyy. Minulla on jo ihan itsestään harvat hiukset, mutta noin 10 prosenttia ENEDtä käyttävistä kokee moisten ilmiön. Ilmiö on kuitenkin väliaikainen, sillä muutaman kuukauden kuluttua hiukset kasvavat uudelleen. Vaan ei tapahdu minulla.

No, tietenkin olen tehnyt muutakin. Katsastin Volkkarin. Meni huomautuksitta lävitse. Autolla on ikää 11 vuotta, alkuperäinen akkukin vielä toimii. Ajomatkaa on kertynyt 220.000 kilometriä. Ei ole koskaan ollut mitään moitittavaa. Ei myöskään ole tehty mitään suuria remontteja. Huolloista on pidetty kiinni ja suosituksia on tiukasti noudatettu.

Olen uimassakin ennen katsastukseen menoa. Eli tarkastelin omaa kuntoani. Matkaa kertyi 3.3 kilometriä. Eli puuttuu enää neljäsataa metriä asettamani tavoitteen toiminnasta. Tuo lauantai on kova pala särettäväksi. Kaloreita kului 1074 kilokaloria ja se puolestaan antoi 516 MET-minuuttia. Aika oli tavanomainen oli muutama kymmenen sekuntia vaille kaksi tuntia.

Eli kaikkineen olen saanut aikaiseksi paljon enemmän kuin oli ajatellut tämän päivän varalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti