torstai 22. maaliskuuta 2012

Dieettipäivä 160

Inarin pohjoisrannan porotilan "korsu", joka on asuinkäytössä.
Tänään vesi ei ollut liukasta tai edes luikasta. Kahden tunnin urakan aikana sain uitua vain 3,1 kilometriä. Tosin syynä oli myös sosiaalisten suhteiden hoitaminen, jota jotkut sanovat p:n-jauhamiseksi ja britit pikkupuhumiseksi.

Tämän vuoksi sain kulutettua 991 kilokaloria, joka puolestaan antaa  476 MET-minuuttia. Sydämenikin sykähteli tahtiin 102/76/53. Eli ei kovin rajusti ja kun syke on pohjana kaloreiden kulutuksella, niin siksi vähemmän kuin aiemmin. Olen suoritukseeni tyytyväinen. Pystyin päivittäiseen urakkaani ja kolmesta minäni ongelmasta huolimatta sai sen purkkiin ladotuksi.
Elisessä Ilta-Sanomassa oli artikkeli laihduttamisesta ja teemana oli otsikon mukaisesti ”Kun laihduttaminen menee pieleen”. Nyt tämä otsikko on itselleni täysin tuntematon, sillä minähän slankaan ja nautin Slanka-tuotteita. Olen hyvin tyytyväinen niiden makuun ja ne antavat minulle kaiken mitä tarviten toimiakseni. Tosin Nautinhan myös oikeata ravintoa, vaan ihan suurella kohtuudella ja järkevyydellä.

Asiantuntijoiden mukaan liian nopea laihdutus hyvin yksipuolisella ravinnolla, kuten esim. karppaamalla, on vaarallista hyvin useille. Syynä on hyvin yksipuolinen ravinto, joka koostuu yleensä sydän- ja verisuonitauteja lisäävistä rasvoista ja vieläpä ns. kovista rasvoita, jotka ovat peräisin eläinkunnan tuotteista. Ongelmat esiintyvät sydäninfarkteina ja kammiovärinänä, josta puolestaan seuraa usein aivoinfarkteja. Karppaamisen lisäksi tämä saattaa olla hyvin voimakkaan ja hallitsemattoman laihduttamisenkin syytä eli yksikertaisesti kyse on hivenaineiden, vitamiinien ja kivennäisaineiden puutoksesta. Juuri tämän vuosi kokeileman karppauksen sovellus epäonnistui mennen kesän aikana. Ja juuri tämän vuosi vähäkalorinen dieetti onnistuu ja saa elintoiminnan normalisoitumaan, kuten itselläni on käynyt.
Usein raju dieetti voi aiheuttaa myös useita syömishäiriöitä, joista yksi ongelmallisimpia on bulimia. Tällöin elimistö kokee rajun muutoksen laihduttamisprosessin aikana. Kun elimistö pistää hanttiin muutosta, niin se synnyttää sairaalloisen tarpeen syömiseen ja jopa ahmien syömiseen. Syömisen jälkeen iskee päälle katumus tehdystä ja sen jälkeen sitten oksennetaan. Tämä aiheuttaa noidankehän josta on vaikea päästä eroon.
Lehden käyttämien asiantuntijoiden mukaan hyvässä dieetissä paino putoaa melkoisen hitaasi ja silloin vauhti voi olla esim. puoli kiloa per viikko. Tutkimusten mukaan näin saavutetaan pysyvämpi tulos. Professori Pertti Mustajoen mukaan juuri vähäkalorisilla ravinnepusseilla saavutetaan parhaat laihduttamisen ja painonhallinnan tuloksen. Hänellähän on ehkä Suomen monipuolisin ja laajoin kokemus laihduttamisesta ja siihen liittyvistä ongelmista ja niiden ratkaisuista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti