keskiviikko 28. maaliskuuta 2012

Dieettipäivä 166


Leppäkosken kartanon päärakennus Janakkalassa 1932.

Meni taas iltapäivä lastenhoitopuuhissa. Ei paha, mutta olen ehtinyt muutakin tekemään – tietty! Meni jo kohtuullisen aikaisin aamupäivällä suorittamaan tämän päivästä urakkaani eli kohden uimahallia, siis sitä kotikylän yhtä keskeisintä ja parasta palvelua – kunnallista siis.

Normaalin päiväurakkani saaliksi sain tällä kertaa 3,5 kilometriä. Siis ihan kohtuullinen matkasuoritus ja olen tyytyväinen omaan suoritukseeni. Tuli otettua taas viipale pois menneen lauantain lintsaamisesta. Kaloreitakin kului ihan kohtuullinen määrä. Niissä pääsin jopa 1157 kilokalorin kulutukseen ja se puolestaan antoi 556 MET-minuutia. Tämäkin herättää minussa tyytyväisyyden tunteen oman minäni suorituskykyyni. Tämä puolestaan kertoo sen, että pystyin melkoisen hyvin uimaan oman tahtini mukaa ja jopa näyttämään allaskelluntaa ja muita ikääntyneiden lajeja harrastaville oman menoni vauhtia ja tyylikkyyttä. Taidan muuten olla melkoisen ego näissäkin hommissa. Mutta minkäs mahtaa kun slankaamalla kunto paranee päivittäin. Paranee nopeammin kuin kilot lähtevät.

Koska täti Ope kertoi karmaisevan tarinan typerääkin kahjummasta työterveydenhoitajasta, niin tulkoot vielä tässäkin esille muutama fakta ENED (erittäin niukkaenerginen dieetti) ohjelmasta. Muuten tuollaiselle hoitajalla voisi suositella ihan kierrätystä. Siis kierrätystä johonkin vähemmän vaurioita aikaansaavaan tehtävään. Siis miksi hänellä on käsitys koko homman negatiivisuudesta. Minun maailman paras hoitajani JR on kyllä tukenut minua enemmän kuin paljon. Mutta eivätkä kaikki hoitajat kuten eivät kaikki ihmisetkään ole toistensa kaltaisia – onneksi.

Professori Pertti Mustajoki, joka on painonhallinnan ehdoton ykkösasiantuntija Suomessa, kirjoitta teoksessaan Yksilöllinen painonhallinta ( 1999 ) eli reilusti yli kymmenen vuotta sitten myös ENED-valmisteista ja niiden roolista painonhallinnassa. Hän on kirjoittanut senkin jälkeen monessa eri teoksessaan asiasta. Mutta tosiasiat vain pysyvät, niiden tueksi ilmestyy jatkuvasti uusia tieteellisiä tutkimuksia, joissa kaikissa todetaan samat asiat, kuten Mustajoki alan perusteoksessaan on tehnyt.

Ensinnäkin ENED-projekti on pelkästään tarkoitettu painon pudotukseen. Jos samalla ei huolehdita kunnollisesta remontista laihduttajan ravintotottumuksissa, liikuntatavoissa jne. ei painonhallinta tietenkään voi onnistua. Eli syöminen kaikilla mahdollisilla tavoilla kuntoon, kohtuullisuus ja maltti kunniaan. Samoin liikunnassa. Ei tarvitse ottaa oppia minusta tai täti Opesta, koska me viemme asian ihan överiksi, vaan ihan kohtuus on liikunnassakin valttia.

ENED on siis ravintovalmiste. Slanka on vieläpä jopa erityisen hyvän makuinen. Olen uskaltanut muuten kokeilla kanakeittoa ja se oli minulle suuri ja ennekokematon makunautinto. En pidä, enkä ole koskaan pitänyt kanakeitosta, mutta nyt se iski heti vammaiseen sydämeeni. ENED-valmisteet täyttävät tietyt ja tarkoin määritellyt ja säädetyt vaatimukset. Paivan annokset saavat sisältää energiaa korkeintaan 800 kilokaloria. Jos joissakin valmisteissa päiväannoksessa on energiaa enemmän, niin kyse ei ole ENED-tuotteista. Suomaliset tuotteet sisältävät päiväannoksena energiaa yllensä noin 500 kilokaloria, joten ne alittavat tämän kansainvälisen hyväksytyn rajan  ja siten ovat omiaan pudottamana painoa nopeammin.
Vähäisestä energiasta huolimatta ihmisen tulee saada päivän annoksestaan terveyden kannalta riittävä määrä kaikkia ravintoaineita eli vitamiineja, hivenaineita ja mineraaleja. Tärkeässä osassa ENED-tuotteissa on myös niiden sisältämä runsas määrä korkealaatuisia proteiineja. Ainoa tuotteista puuttuva tekijä on energia ja siihen perustuu koko ajatus laihduttamisesta. Energia otetaan tuotteita käyttävän henkilön omasta rasvakudoksesta eli siitä liiasta läskistä.

Tämä jeremiaadi jatkuu lähiaikoina, nyt slankataan Slanka-tuotteilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti